Doneer aan TPO
 

MIVD: ‘Populisten spelen Rusland in de kaart door de samenleving te polariseren’

'Politieke agenda’s van PVV en Forum voor Democratie sluiten aan bij die van Moskou'

Door: , 14:07, 15 maart 2018

'Politieke agenda’s van PVV en Forum voor Democratie sluiten aan bij die van Moskou'

PERSBERICHT

Populistische partijen spelen Rusland in de kaart bij zijn pogingen Europa te destabiliseren. Door de samenleving te polariseren, helpen populistische politici de Russische regering. Dat zegt de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Onno Eichelsheim in een documentaire van Human. “We maken het ze (Rusland, red.) gemakkelijk.”

Rusland probeert de Europese Unie en haar lidstaten van binnenuit te verzwakken. “Rusland zoekt thema’s die binnen Europa scheuringen kunnen veroorzaken,” aldus Eichelsheim. Door het debat over Islam en migratie op scherp te zetten, maken populisten het de Russische president Poetin gemakkelijk. “Dit zijn nou specifiek thema’s die in Europa heel gevoelig liggen.”

De politieke agenda’s van de PVV en het Forum voor Democratie sluiten aan bij die van Moskou. De MIVD-directeur: “Het kan ook zijn dat ze (Rusland, red.) zich focussen op het verschil tussen Brussel en een soevereine staat, of de elite en het volk, en als je daar scheuring en reuring in kan krijgen heb je in ieder geval bewerkstelligd dat je de stabiliteit van delen van Europa, en van instituties, kunt ondermijnen.”

Het Kremlin ziet de polarisatie in West-Europa ‘absoluut’ als een kans, zegt Eichelsheim. “Ik denk dat er zo naar gekeken wordt vanuit de Russische Federatie: kans pakken en die gebruiken.”

De directeur van de MIVD noemt in de documentaire Schimmenspel – Poetins onzichtbare oorlog geen namen van populistische partijen. “Ik ga niet op de individuele politicus in, maar het helpt Rusland natuurlijk wel om hier gebruik van te maken. We maken het ze natuurlijk ook wel een beetje gemakkelijk. We zijn in Europa op dit moment populistisch.”

Eichelsheim doet zijn uitspraken op een politiek gevoelig moment. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Zowel de PVV als het Forum voor Democratie doen mee. Beide partijen staan positief tegenover Rusland. Geert Wilders bezocht eind februari Moskou, Thierry Baudet riep de Amerikaanse president Donald Trump eerder al op economische sancties tegen Rusland op te heffen.

2Doc: Schimmenspel – Poetins onzichtbare oorlog. Door Jacco Versluis en Luuk Mulder, maandag 19 maart om 21.00 uur op NPO 2.

/PERSBERICHT

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace