TPOok!

 
avatar
   
Video

Groot-Brittannië wijst 23 Russische diplomaten uit vanwege aanslag op Sergej Skripal

Veiligheidsraad komt op verzoek van Theresa May bijeen

Londen wijst 23 Russische diplomaten uit. Dat heeft premier Theresa May woensdag bekendgemaakt. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag op haar verzoek bijeen voor beraad over de moordaanslag afgelopen zondag in het Zuid-Engelse Salisbury. Daarbij is een chemisch wapen gebruikt.

De in de Sovjet-Unie ontwikkelde chemische stof heet novitsjok. Londen gaat de raad, die deze maand wordt voorgezeten door Nederland, over het onderzoek inlichten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Britse hoofdstad. Als gevolg van de aanslag raakten een voormalige Russische dubbelspion, Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in coma.

De Britse premier Theresa May had geëist dat Rusland voor woensdag zou uitleggen hoe het spul in Engeland kon komen. Het Kremlin ontkent iets met de moordaanslag te maken te hebben en heeft geen uitleg gegeven. Rusland heeft aangeboden bij het onderzoek te helpen, maar de Britten zouden dat dwarsbomen.

De zenuwgasaanval wordt besproken op een top komende week van Europese regeringsleiders in Brussel, liet EU-president Donald Tusk weten. “Ik verklaar volledige solidariteit met premier Theresa May in het licht van de brute aanval, die zeer waarschijnlijk uit de hoek van Moskou komt”, zei hij in Helsinki. Tusk zei af te wachten met wat voor strafmaatregelen Londen komt, voordat over EU-acties wordt besloten.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.