TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Brussel wil dat lidstaten 2 miljard euro bijdragen voor verlenging Turkije-deal

'Deal is een succes: oversteek vluchtelingen vanuit Turkije met 97 procent teruggebracht'

Voor de verlenging van de vluchtelingendeal die de Europese Unie en Turkije sloten, is ook de komende twee jaar 3 miljard euro nodig. Uit het EU-budget is 1 miljard euro beschikbaar. De Europese Commissie roept de lidstaten op het bedrag snel aan te vullen. Die hebben er eerder in principe mee ingestemd de afspraken te verlengen.

De in maart 2016 gesloten deal voorzag in 3 miljard euro voor opvang van (veelal Syrische) vluchtelingen in Turkije. De contracten voor dat bedrag zijn gesloten. Ruim 1,85 miljard euro is uitgekeerd, onder meer voor onderwijs aan een half miljoen kinderen en humanitaire hulp aan 1,2 miljoen vluchtelingen. ,,Het waardevolle werk moet voortgezet’’, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag. ,,De samenwerking met Turkije is cruciaal.’’

Als tegenprestatie beloofde Ankara migranten die illegaal naar Griekenland trokken terug te nemen. De Grieken moeten daar sneller besluiten over nemen, maar de deal is een succes, aldus Avramopoulos. Vergeleken met de periode voor het akkoord wagen 97 procent minder migranten de oversteek vanuit Turkije, zei hij.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.