TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Kajsa Ollongren (D66) draait stilletjes veiligheidsmaatregelen verkiezingssoftware terug

Want Java-software is hartstikke veilig, nietwaar?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft stilzwijgend belangrijke veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingen teruggedraaid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De uitslag is daardoor niet veilig, volgens IT-experts.

Ethisch hacker en IT-onderzoeker Sijmen Ruwhof heeft ruim vijftig beveiligingsrisico’s geïdentificeerd. Tien daarvan merkt hij aan als ‘hoog risico’. Eén punt is volgens Ruwhof ‘kritiek’: het vertrouwen dat de Kiesraad en gemeenten weer in het systeem hebben, dat vorig jaar ook al onder vuur lag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

“Er is wel wat vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar”, zegt ethisch hacker Ger Schinkel. “Maar er had meer kunnen gebeuren, het valt tegen. Het programma gebruikt verouderde Java-software, terwijl van Java bekend is dat als je het een gatenkaas is, als je het niet up to date houdt.” Volgens Schinkel zijn de aanbevelingen van Fox-IT onvoldoende opgevolgd.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) besloot destijds dat de stemmen niet alleen met software, maar ook handmatig opgeteld moesten worden. Dat gebeurde nadat RTL Nieuws zwakke punten van de software had blootgelegd. Die maatregelen draait huidig minister Kajsa Ollongren (D66) nu terug. IT-expert Ruwhof raadt aan om ook nu de stemmen met de hand te tellen en alleen computerprogramma’s te gebruiken als controlemiddel.

De computers waar de software op draait mogen niet op internet zijn aangesloten, maar volgens diverse deskundigen is dat niet afdoende. ,,Een slimme aanvaller kan natuurlijk ook alle gemeentecomputers een maand van tevoren hacken, als ze nog wel op internet zijn”, aldus beveiligingsexpert Arjen Kamphuis tegen RTL Nieuws. Ruwhof waarschuwt in zijn rapport dat verkiezingsfraude ook kan worden gepleegd door mensen die bij gemeenten werken en toegang tot het systeem hebben.

De Kiesraad erkent dat het systeem aan vernieuwing toe is, maar is ervan overtuigd dat er voldoende waarborgen zijn om de verkiezingen veilig en betrouwbaar te laten verlopen. De raad komt dinsdagavond naar verwachting met een uitgebreidere reactie.

Lees ook

RTL Nieuws – Uitslag gemeenteraadsverkiezingen niet veilig, minister negeert adviezen

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.