Doneer aan TPO
 

Voorzitter EU-nepnieuws taskforce: Beter geen ‘nepnieuwslijsten’ aanleggen

'Overheden kunnen daar misbruik van maken'

Door: , 21:15, 11 maart 2018

'Overheden kunnen daar misbruik van maken'

De Europese Unie moet afzien van het aanleggen van lijsten met verspreiders van nepnieuws. Dat heeft Madeleine de Cock Buning zondagavond gezegd in het NOS-journaal. De Utrechtse hoogleraar is voorzitter van de onafhankelijke Expertgroep, die door de Europese Commissie gevraagd is onderzoek te doen in deze kwestie en advies uit te brengen. Ze zal maandag haar aanbevelingen doen in Brussel.

Lees ook – Eng: Voorzitter EU-nepnieuws taskforce ziet ‘Europees keurmerk’ voor nieuws als ‘optie’

De Cock waarschuwde alvast dat de EU dergelijke medialijsten niet moet willen aanleggen, omdat het risico bestaat dat overheden er misbruik van maken. In Nederland ontstond grote ophef nadat ‘EU vs Disinfo’, die de fakenieuwsmakers identificeert, onder andere het dagblad De Gelderlander, GeenStijl, The Post Online en NPO Radio 1 in het beklaagdenbankje had gezet.

Na protest werden de gewraakte artikelen van de lijst gehaald. De Tweede Kamer vindt in meerderheid dat de EC in het belang van de persvrijheid het omstreden bureau EUvsDisinfo moet opdoeken.

Lees ook

Alleen D66, CDA en DENK willen EU-nepnieuwsbureau EU vs Disinfo behouden

Welkom in 1984: Europese Unie bestempelt feitelijke TPO-reportage van Chris Aalberts als nepnieuws

ANP

 
ingezonden mededeling

Schietkanon voor 14,95 euri

Inclusief twee massieve hondveilige tennisballen, maar we adviseren om echte tennisballen te gebruiken, die gaan nog verder. Tot as. do te koop op dealert.nl

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties