TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Minister Ollongren moet uitleggen waarom Zineb El Rhazoui geen beveiliging kreeg

Eén Theo van Gogh is kennelijk nog niet voldoende

Update: eerder ontstond verwarring over welke minister precies wordt bevraagd, aangezien minister Grapperhaus degene is die over de NCTV gaat, niet minister Ollongren. Desgevraagd reageert Kathalijne Buitenweg hierop met: “Ik stel de vraag aan minister Ollongren omdat het mij gaat over de vrijheid van meningsuiting en de impact daarop.”

Minister Ollongren moet uitleggen waarom een bedreigde Franse islamcriticus op bezoek in Nederland beveiliging is geweigerd. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks heeft minister Ollongren om opheldering gevraagd.

“Nederland moet pal staan voor de vrijheid van meningsuiting. Als mensen bedreigd worden verdienen ze bescherming. Het is onacceptabel als het vrije debat onder druk komt te staan”, aldus Buitenweg.

Zineb El Rhazoui wordt in eigen land ernstig bedreigd en wordt daarom zwaar beveiligd. Ze werkte bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo toen daar in 2015 bij een terroristische aanslag twaalf mensen om het leven kwamen.

Ze gaf donderdagavond een lezing in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Nederland gaf de Franse beveiligers van El Rhazoui geen toestemming om haar gewapend te begeleiden bij haar bezoek. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft besloten om de journaliste niet zelf te beveiligen, aldus De Balie. De NCTV wil dat niet bevestigen. Volgens directeur Yoeri Albrecht van De Balie staat het vrije debat onder druk door het gebrek aan goede beveiliging door de overheid.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.