Opinie

In Den Haag heeft de VVD liever Broadway dan het Wilhelmus

04-03-2018 14:55

Het was wel even schrikken. Nog geen week na het aftreden van Halbe Zijlstra presenteerde de Haagse VVD-fractie een heuse cultuuragenda. Reden om naar het Groot Haags Cultuurdebat te gaan om te luisteren naar de VVD-plannen. Gelukkig werd al snel duidelijk dat de VVD hierbij geen kunst en cultuur voor het volk voor ogen heeft, maar kunst en cultuur door het volk ter vermaak van de rijken. Vandaar ook de transformatie van Scheveningen tot een Broadway-aan-zee. Klinkt duur, is duur en uiteraard te duur voor de gewone Hagenaar of Scheveninger. De prijs van een ticket voor Broadway op het andere continent ligt doorgaans tussen de 100-300 euro en dat zal hier niet veel anders worden.

Wie spreekt er nog Nederlands in Den Haag?

De opvatting dat cultuur er is om te verbinden, legt de VVD vooral uit in de zin van verbinding met het grote geld. Hun cultuuragenda is bedoeld om grote internationale bedrijven, expats en rijke toeristen naar Den Haag te trekken. Dit verklaart ook hun zinspeling dat theater op hun Broadway best in het Engels kan, en wellicht ook in het Frans. Want zeg nou zelf, wie spreekt er nog Nederlands in Den Haag? Dat is toch alleen nodig voor mensen die een uitkering willen aanvragen? De opvoering van een toneelstuk van Vondel of Bredero zullen we er wel niet zien, evenmin als dat we er het Wilhelmus zullen horen. Nu is er niks mis mee om toeristen te trekken, maar zeg dan ook gewoon dat je er geld aan wilt verdienen in plaats van je op te werpen als kunstliefhebber. En wees dan niet zo hypocriet door meesmuilend afstand te nemen van de grootste cultuursubsidie-sloper die we kennen, notabene je eigen ex-collega, door te zeggen dat Halbe geen vriend van je was!

Kunst kan blijkbaar niet zonder subsidie bestaan

Net zo meesmuilend geeft de VVD toe dat voor hun plannen de subsidiekraan wel weer open moet. Kunst kan blijkbaar niet zonder subsidie bestaan. Ik vond het echt verbijsterend om te zien dat alleen de PVV, bij monde van Sebastian Kruis, op het Cultuurdebat verkondigde dat wie van de kunst zijn broek niet kan ophouden, niet bezig is met werk maar met een hobby. En waarom zouden hardwerkende mensen de hobby’s van deze zogenaamde kunstenaars moeten financieren met hun belastingcenten? Het is immers allang aangetoond dat subsidies geen betere kunst opleveren maar wel meer onverkoopbare kunst en meer noodlijdende kunstenaars.

Hou het dan bij de Nederlandse cultuur

Het is maar waar je prioriteit aan geeft. De VVD kiest in Den Haag dus nadrukkelijk voor meer kunst op straat in plaats van meer vuilnisbakken of betere verlichting. Ik vind dit goedkoop scoren onder kunst- en cultuurliefhebbers en het gaat totaal voorbij aan wat er echt nodig is, namelijk het tegengaan van overlast en het beter toegankelijk maken van de openbare ruimte. Laten onze volksvertegenwoordigers daar eerst voor zorgen en als ze dan toch nog iets aan kunst en cultuur willen doen van onze belastingcenten, hou het dan bij de Nederlandse cultuur. Leer de jeugd het Wilhelmus zingen, één van de oudste volksliederen ter wereld en volgens de Van Dale: een lied dat leeft in de mond van het volk.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens