TPOok!

 
Interview

De uitdagers van het partijkartel 020: Ellen Schutten, lijsttrekker van 50PLUS

‘Eigen Amsterdammers eerst’

Tot aan de lokale verkiezingen van 21 maart, elke zaterdag op TPO: de partijen die het Amsterdamse partijkartel gaan uitdagen.

 

Ze is een vlotte verschijning: Ellen Schutten, de lijsttrekker van 50PLUS in Amsterdam. Ze werkt als casting director bij Talpa en regelt voor haar werk momenteel kandidaten voor The Voice Senior. Vorig jaar liep ze de marathon: ‘Ik ben gewoon gaan rennen. Als je vroeger vijftig was, was je een ouwe muts he? Nu zijn heel veel ouderen actief. Ik doe nog mee, ik heb veel energie.’ Nu traint ze voor de halve marathon van Riga.

Ellen werd door 50PLUS gevraagd als lijsttrekker. Ze was al vrijwilliger, voerde campagne en reed rond met een busje. Ze was ook chauffeur van Henk Krol: ‘Ik dacht dat ik op nummer vijf zou komen want ik heb een goede baan. Toen belden ze en zeiden: jij wordt de lijsttrekker. Toen zei ik: sorry? Zo ging het. Dat was nooit in me opgekomen. Ik ben het nieuwe gezicht.’ Ellen is door haar partij gewaarschuwd voor dit interview maar, zo zegt Ellen: ‘als ik iets niet mag, dan doe ik het wel. Ik houd wel van tegengas.’ Het credo van Ellen is: ‘Je kunt als overheid de mensen niet gelukkiger maken maar wel ongelukkiger. De bedoeling is om ze niet ongelukkiger te maken. Het geluk zit van nature in de mens zelf.’

50PLUS zet in op de bestrijding van eenzaamheid.

‘Hier in Amsterdam kun je gewoon dagen binnen zitten. Ik heb het ook gehad in mijn eigen straat in de Jordaan, waar we elkaar bijna allemaal kennen. Een man heeft een paar jaar geleden vier dagen onderaan de trap gelegen. Ook een 50Plusser. Ik heb 50Plussers gezien in Drenthe en Friesland, daar is het heel anders. Daar is veel sociale controle. Als je daar twee dagen binnen zit, dan komt de buurvrouw wel even langs. Daar woont de familie bij elkaar, men houdt elkaar in de gaten.’

Kan de gemeente wel iets doen aan de eenzaamheid?

‘Wij kunnen beperkingen wegnemen door goed openbaar vervoer en buurtinitiatieven. Je gaat het niet helemaal oplossen, maar je bent wel verantwoordelijk als overheid om die mensen te helpen. Een wethouder in Rotterdam heeft al die mensen een brief gestuurd. Die mensen konden daarop antwoorden of ze een keer bezoek wilden hebben. Twintig procent van de mensen wilde graag hulp. Er zijn natuurlijk ook mensen die dat niet willen. Je moet wel de vrijheid bij de mensen laten tenzij ze overlast geven. Bij overlast moet je ingrijpen. Er zijn steeds meer mensen die vervuilen. Dan komt een team van de gemeente langs en trekken ze je huis leeg. Je wilt ook niet dat er ratten komen.’

‘Als er geen goed openbaar vervoer is, als er steeds meer haltes weg worden gehaald of als het onveilig is, dan komen mensen niet meer op straat. Je moet zorgen voor veiligheid, een beter openbaar vervoer en buurtinitiatieven. Wij hebben in mijn straat een keer per jaar een straatfeest. Dat is heel leuk. Je trekt die mensen er dan bij, want je weet wie er woont, wie je buurvrouw is of je buurman. Mijn buurvrouw wordt steeds ouder en wij hebben nu met elkaar afgesproken dat we haar boodschappen doen. Ze heeft nu een telefoon gekregen dat ze kan bellen. Ze is 92. We houden elkaar in de gaten. Dat zijn buurtinitiatieven en die moet je stimuleren. Net zoals buurthuizen. In Oost is een initiatief voor geestelijk gehandicapte jongeren. Die koken dan en daar kun je voor weinig eten. Ik vind dat soort dingen heel leuk.’

Wat is daarbij de rol van de gemeente?

‘Amsterdam wordt steeds duurder. Je hebt dus de taak als overheid om buurthuizen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat die huren niet extreem hoog worden. Ik wil sowieso dat de buurthuizen blijven. Dat moet je waarborgen. Dan kunnen de ouderen elkaar daar opzoeken. Eigenlijk is men dat aan het wegbezuinigen want de grond is hier redelijk kostbaar. Het is hier 10.000 euro per vierkante meter.’

‘Je hebt in Deventer, daar ben ik geweest, verzorgingstehuizen van Humanitas met studenten. Ik heb daar wat jongens gesproken. Studenten wonen daar in studio’s tussen de ouderen. Je moet natuurlijk een bepaald type student zijn. Die jongens nemen natuurlijk weleens een meisje mee. Die ouderen vinden dat enig. Daar eten ze dan een broodmaaltijd mee. Ze doen ook bingo of wandelen, niets moet maar het mag. Er zijn nauwelijks regels omdat het gewoon werkt. Dat is toch een goede combi, die studenten wonen er gratis. Je mag het geen corvee noemen want dat is het niet, en die ouderen vinden het enig.’

 Zo’n initiatief wil je subsidie geven?

‘Subsidie, daar moet je altijd mee oppassen. Daar wordt heel vaak misbruik van gemaakt. Er zijn zoveel subsidies, er is zo weinig controle. Zorginstellingen doen dat zelf. Ze hebben wel panden nodig.’

Maar die panden zijn commercieel vastgoed en superduur.

‘Die instellingen worden verdreven naar de randen van de stad. Seniorenwoningen moeten blijven, anders krijg je een hele eenzijdige stad. Je wilt een stad die alles heeft. Je kunt niet mensen die ergens al jaren wonen eruit gooien. We hebben het over gewone Amsterdammers die hier al tien jaar wonen. Eigen Amsterdammers eerst. We gaan dit bespreekbaar maken en aan de kaak stellen. Je kunt niet de Amsterdammer verjagen uit zijn eigen leefomgeving. Laat die expats lekker in Buitenveldert gaan zitten.’

De mensen trekken uit zichzelf weg: ze verhuizen, ze worden niet verjaagd.

‘Het moeten seniorenwoningen blijven. Er gaat iemand dood, dan zetten ze het zes weken beschikbaar voor een andere oudere. Reageert niemand daarop dan gaat het naar een ander, dan maakt het niet meer uit. Een grote groep ouderen heeft niet eens internet. Dan is het wel heel makkelijk om zo’n woning weg te geven aan een jonger iemand. Je moet zorgen dat de begane grond voor ouderen blijft. Anders woont die groep hier straks niet meer. Als oudere kun je niets meer kopen of krijgen hoor.’

De claim van nieuwe partijen is dat ze een nieuwe visie hebben. Ze denken kennelijk iets toe te voegen aan het politieke spectrum. Het is me niet duidelijk wat 50PLUS toevoegt.

‘Je ziet gewoon dat de ouderen vergeten worden. Iedereen heeft het alleen maar over de millennials maar de vergrijzing wordt steeds groter. Iedereen is er bang voor. Ik wil jong en oud verbinden.’

Maar de Partij voor de Ouderen bestaat in Amsterdam al. Ouderen krijgen dus al aandacht en 50PLUS is niet echt nodig.

‘We hebben bij 50PLUS een rechtstreeks lijntje met Den Haag. Er is veel oud zeer tussen 50PLUS en Will van Soest [lijsttrekker Partij voor de Ouderen en sinds 2014 raadslid, CA]. 50PLUS heeft haar gevraagd of ze ook op onze lijst wilde maar niet als nummer 1. Ze wilden een fris nieuw geluid. Will heeft niet gereageerd. Ze is wel lid van 50PLUS. Je kunt van meerdere partijen lid zijn.’

Je dacht niet: ik ga eens een kopje koffie met haar drinken? 

‘Nee, ik heb niets te maken met die vrouw. Ik denk dat ze wilde dat het stempel van 50PLUS op haar ouderenpartij zou komen. Het is volgens mij een hele aardige vrouw. Je hebt ook wel meer linkse partijen. Het maakt me niet zoveel uit, ik sta gewoon voor 50PLUS.’

Is er een verschil tussen 50PLUS en PvdO?

‘Wij zijn meer van jong en oud verbinden, dat doet zij niet.

 Is dat onderscheidend?

 ‘Mag ik erover nadenken? Ik heb allerlei dingen in mijn hoofd, van zo is het en zo moet het blijven. Jij wil eigenlijk mijn Unique Selling Point weten. Ik ga er vol voor met heel mijn hart en ik weet dat er een groep is waar ik iets voor kan betekenen, maar ik moet wel die ene USP hebben. Die is er.’

Na afloop mailt Ellen. Ze heeft nagedacht over haar USP. Ze mailt:

‘Wij zijn geen ideologische partij en doen niet aan identiteitspolitiek. De partij is jong, ik ben een nieuw gezicht met een frisse kijk op de politiek en ik ben pragmatisch. Er is een probleem en dat gaan we oplossen. Dit gaat vooral om praktische zaken, zoals zorg, onderwijs, maar ook openbaar vervoer, financieel beheer en onderhoud aan de stad. We weten dat vroeger niet alles beter was uiteraard, maar veel dus echt wel. Wij zijn de partij van de mensen die je op dat gebied niets kunt wijsmaken.’

Ellen heeft inmiddels ook contact met Will van Soest van de Partij voor de Ouderen gehad:

‘Ik heb een debat met haar gehad en ik had enkel bewondering en respect voor haar. Ze heeft toch vier jaar lang gestreden voor de ouderen in haar eentje. Uiteindelijk gaven we elkaar de hand en als we allebei in de raad komen, gaan we echt wel samenwerken.’

Dit interview vond plaats op 8 februari in Café Thijssen in Amsterdam. Dit interview is geautoriseerd.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.