Politiek

Vrije Universiteit Amsterdam ‘geschokt’ door geheime bijeenkomst op campus met Palestijnse terroriste

27-02-2018 22:14

De Vrije Universiteit in Amsterdam eist opheldering over een geheime bijeenkomst op de campus met een omstreden Palestijnse spreekster. De universiteit zegt ,,geschokt” te zijn, heeft de politie op de hoogte gesteld en ‘neemt nadrukkelijk afstand’ van de bijeenkomst. De beheerders van het zaaltje De Verrekijker, een gekraakte vrijplaats die wordt gedoogd, hebben iets uit te leggen, zegt een woordvoerder van de VU. De spreekster is Rasmea Odeh, die in 1969 in Israël tot levenslang werd veroordeeld voor een bomaanslag waarbij twee doden vielen. Ze kwam in 1980 vrij door een gevangenenruil. Voor de zogeheten Revolutionaire Eenheid, de linkse studentenclub die haar had uitgenodigd, is ze een ‘Palestijnse heldin’. De organisatie stelt dat Odeh haar betrokkenheid bij het geweld van destijds altijd heeft ontkend.

Voor de VU is het grootste probleem dat een bijeenkomst met ‘iemand met op zijn zachtst gezegd een reputatie’ vooraf gemeld had moeten worden, vooral met het oog op de veiligheid. “Wij willen kunnen inschatten wat voor bijeenkomst het is en of bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De organisatie heeft compleet verzuimd zich dat af te vragen.”

De avond zou eigenlijk in een kerk plaatsvinden, maar werd volgens de organisatie verplaatst vanwege dreigementen. Odeh zou komen spreken over haar ‘verzet tegen de Israëlische apartheid’.

Vooraf kreeg de debatavond stevige kritiek van onder meer de PVV, die wilde dat Odeh de toegang tot Nederland ontzegd zou worden, en de Amsterdamse VVD. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is blij dat de VU afstand neemt. “Wij zijn tegen het toelaten van een veroordeelde terroriste tot Nederland en zeker tegen het bieden van een podium aan terroristen”, reageert directeur Hanna Luden via Twitter.

“Het CIDI weet dondersgoed dat wij tegen elke vorm van discriminatie zijn”, schrijft de organisatie achter de bijeenkomst in een verklaring op Facebook.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens