TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Brandbommen gooien op moskee Enschede blijft ook in hoger beroep een terroristische daad

Straf valt iets lager uit wegens geen slachtoffers

Tags: ,

Het gerechtshof in Arnhem vindt dat vier mannen die in februari 2016 molotovcocktails gooiden naar een moskee in Enschede daarbij een terroristisch oogmerk hadden. De rechtbank in Almelo vond dat eerder ook. De mannen tekenden hoger beroep aan tegen die veroordeling, omdat ze naar eigen zeggen absoluut geen terroristische daad op het oog hadden.

Lees ook – Gevangene die aanslag pleegde op moskee bedreigd door islamitische medegevangenen

Het hof bestrafte twee van de mannen dinsdag met drie jaar celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De twee anderen kregen dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De mannen mogen na hun gevangenisstraf drie jaar geen contact met elkaar hebben. De rechtbank legde eerder straffen op van vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het hof straft iets lager omdat volgens de rechters geen mensen in gevaar zijn gekomen door het gooien van de brandbommen.

De mannen wilden de islamitische gemeenschap in Enschede angst aanjagen en de gemeente dwingen om geen asielzoekerscentrum te vestigen en dat is een terroristische daad, vindt het hof. De actie veroorzaakte veel onrust, hoewel de molotovcocktails geen schade hebben aangericht.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.