Doneer aan TPO
 

DENK: Jammer dat VVD, GroenLinks en SP het niet voor Tunahan Kuzu opnemen

'Partijen blijven achter bij afkeuren bedreigingen van DENK Kamerleden'

Door: Bas Paternotte, 21:17, 26 februari 2018

Al een aantal jaren worden de Kamerleden van DENK uitgemaakt voor landverraders door diverse opiniemakers en een aantal mediaorganisaties. Ongenuanceerde uitspraken en onjuiste en ophitsende krantenkoppen zorgen er mede voor dat fractievoorzitter Tunahan Kuzu meermaals wordt bedreigd en daardoor op dit moment geen campagne meer kan voeren zonder zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. DENK voorzitter Selçuk Öztürk roept iedereen op om geen enkel Kamerlid meer uit te maken voor landverrader.

Dat meldt de partij maandagavond in een perscommuniqué. DENK reageert op de gezamenlijke verklaring van VVD, GroenLinks en SP eerder maandag over de recente aanvallen in Turkse media op Nederlands-Turkse Kamerleden van deze partijen. Deze werden beschuldigd van verraad aan Turkije omdat ze een motie steunden waarmee de Kamer de Armeense genocide erkent.

DENK vindt alle vormen van bedreiging en intimidatie richting Kamerleden onacceptabel, schrijft de partij:

 

“Het lijkt er op dat het hebben van een andere mening de laatste jaren automatisch resulteert in bedreigingen en intimidaties. DENK staat er voor dat alle Kamerleden in vrijheid en veiligheid hun mening moeten kunnen geven: of je nu Öztürk heet of Özütok.”

 

DENK vindt dat het de partijen VVD, SP en GroenLinks, die vandaag in een gezamenlijke verklaring hebben aangegeven volledig achter hun Nederlands-Turkse Kamerleden te staan, ‘zou sieren in deze verklaring ook de Kamerleden van DENK te benoemen’. Bovendien wijst de partij er op dat deze in het verleden het ook opnam voor toenmalig PvdA kamerlid Keklik Yücel toen zij werd bedreigd.

De drie Kamerleden van DENK zijn in de Tweede Kamer de enige tegenstanders van de erkenning van de Armeense genocide. Kuzu zei eerder op de Turkse televisie dat de erkenning ‘van zoiets onaanvaardbaar is voor ons, en dat de Turks-Nederlandse kandidaten nu duidelijk moeten maken aan welke kant ze staan’. Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib liet zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur weten dat ze het onacceptabel vindt ‘dat Nederlandse Kamerleden met een Turkse achtergrond in Turkije als landverraders worden weggezet’.

Lees ook

VVD-, GroenLinks- en SP-fractievoorzitters breken lans voor Nederlands-Turkse Kamerleden

Briefje van Jan Dijkgraaf aan Tunahan Kuzu


 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties