Doneer aan TPO
 

Opiniepeiling Maurice de Hond: Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 zakken steeds verder weg

Opmars FvD lijkt ten einde

Door: , 9:45, 25 februari 2018

Opmars FvD lijkt ten einde

Weliswaar zijn de verschuivingen van week tot week geleidelijk, het patroon is duidelijk. Alle regeringspartijen, met uitzondering van de ChristenUnie, verliezen aanhang. Van de oppositiepartijen verliest alleen de PVV, die ongeveer hetzelfde aantal zetels verliest als de drie grote regeringspartijen. Daardoor staat de coalitie nu op 59 zetels (-17). Forum van Democratie is het afgelopen jaar wel de grote winnaar (+13), maar blijft al een tijdje op hetzelfde niveau.

De electorale positie van de SP versterkt sinds het aantreden van Marijnissen, waardoor die partij nu op 16 zetels staat en de leider is van het peloton op grote afstand van de VVD. Opvallend is dat inmiddels Partij voor de Dieren, ChristenUnie en 50PLUS op 7 zetels staan. Het is een vooraankondiging van een uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de electorale versplintering nog groter zal zijn dan voorheen. Met een hoge score van de lokale partijen en een verdeling van de stemmen over landelijke partijen, voor zover zij in de gemeente deelnemen.

Lelystad Airport

Er wordt behoorlijk verdeeld gedacht over wat er moet gebeuren met Vliegveld Lelystad en Schiphol. Daarbij lopen de scheidslijnen niet tussen de regeringspartijen en oppositiepartijen. Per saldo wil 53 procent uitbreiding van de capaciteit van de vliegvelden en 28 procent niet. Kiezers van GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP zijn het meest tegen uitbreiding van de capaciteit van de vliegvelden. Die van de VVD het meest voor. Van de aanhang van de regeringspartijen zijn de kiezers van CDA (en ChristenUnie) duidelijk minder voor de uitbreiding van Vliegveld Lelystad dan die van VVD en D66.

Referendum

De afschaffing van het Raadgevend Referendum door de Tweede Kamer wordt door 37 procent van de kiezers een juiste beslissing gevonden en door 59 procent niet. Opmerkelijk is daarbij dat kiezers van het CDA in meerderheid het geen juiste beslissing vinden en kiezers van de PvdA in meerderheid wel. Bij de D66 kiezers vindt 31 procent het geen goede beslissing. Van degenen die bij de verkiezingen D66 hebben gestemd, maar nu niet meer, geef 50 procent aan dat dit geen goede beslissing was van de Tweede Kamer.

Europese Unie

In Brussel gaan de regeringsleiders in discussie over de begroting van de Europese Unie voor de periode 2021-2027. Ook dat onderwerp is een behoorlijke splijtzwam tussen kiezers van de verschillende partijen, waarbij de scheidslijnen ook niet lopen tussen de aanhang van de regeringspartijen en de oppositie. Kiezers van D66, GroenLinks en de PvdA staan het positiefst ten opzichte van de wens van de EU om meer geld uit te geven.

Kiezers van VVD en CDA zijn minder toeschietelijk. 37 procent vertrouwt erop dat Premier Rutte er alles aan zal doen om te zorgen dat Nederland niet meer zal moeten gaan betalen. 85 procent denkt echter dat als puntje bij paaltje komt Nederland instemt met een verhoging van de jaarlijkse bijdrage. Ten slotte zien we dat het oordeel over Frans Timmermans als commissaris van de EU over het algemeen (vrij) positief is behoudens bij de kiezers van PVV en Forum voor Democratie.

 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace