Politiek Buitenland

Hoge Nederlandse diplomaat op Turks matje over erkenning Armeense genocide

23-02-2018 11:10

Een hoge Nederlandse diplomaat moet in Ankara tekst en uitleg geven over het besluit van de Tweede Kamer om de massamoord op Armeniƫrs te erkennen als genocide. De zaakgelastigde is volgens staatspersbureau Anadolu opgeroepen door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland heeft als gevolg van de diplomatieke spanningen met Turkije al sinds vorig jaar geen ambassadeur in het land. Daarom moet een andere diplomaat op het matje komen.

Kwestie van de Armeense genocide

De Tweede Kamer besloot donderdag de moord op minstens honderdduizenden ArmeniĆ«rs ten tijde van het Ottomaanse Rijk, ruim een eeuw geleden gepleegd, voortaan genocide te noemen. De regering blijft gebruikmaken van de indirectere formulering ”kwestie van de Armeense genocide”. Voor Turkije ligt de kwestie zeer gevoelig. De Turkse regering ontkent niet dat veel doden zijn gevallen, maar vindt dat dit geen genocide was. Turkije veroordeelt dan ook de Nederlandse erkenning.

De hoogste Nederlandse diplomaat moest vorige week ook al uitleg komen geven toen het voornemen van de Kamer bekend werd.

(ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens