TPOok!

 
Politiek

TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander spannen kort geding aan tegen EU

Media reageren op nepnieuwsbeschuldiging door EU-organisatie

Tags:

TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander hebben gezamenlijk de Europese Unie gedagvaard. Aanleiding zijn de aantijgingen van EU-organisatie EU vs Desinfo dat deze media nepnieuws zouden hebben verspreid. Het kort geding vindt plaats op woensdag 14 maart in Amsterdam.

Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan sommeerde begin februari de EU de beschuldigingen aan het adres van TPO te rectificeren en excuses aan te bieden. Nadat dit niet gebeurde besloten TPO, Geenstijl en De Gelderlander dan maar samen op te trekken tegen de EU. Ook die media werden door de EU-organisatie beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws.

De beschuldigingen luidden onder meer het verspreiden van disinformation danwel fake news, van het fungeren als disinforming outlet, die hide their links to Russia en tot doel hebben challenging democratic values and dividing Europe. 

Lees ook –  Welkom in 1984: Europese Unie bestempelt feitelijke TPO-reportage van Chris Aalberts als nepnieuws

TPO, Geenstijl en De Gelderlander eisen nu permanente verwijdering van de onjuiste beschuldigingen, een verbod op hernieuwde publicatie en rectificatie. De gevolgen voor deze media zijn verstrekkend. Zij zijn wereldwijd, als slechts een handvol Nederlandse media, bestempeld als verspreider van ‘disinformation’, fake news, en ‘pro-Kremlin propaganda’ door de EU. En doordat zij haar onjuiste beschuldigingen nooit heeft teruggenomen, blijven de beschuldigingen hangen. Een deel van het publiek zal denken dat er een kern van waarheid in zat. Bovendien heeft de EU heeft geen enkele vorm van wederhoor toegepast, wat bij het publiceren van een ernstige beschuldiging als deze wel vereist is.

TPO-hoofdredacteur Bert Brussen zegt over de kwestie:

“Dat we in deze zaak gezamenlijk optrekken met andere mediabedrijven is geen toeval. Het is voor TPO van het grootste belang duidelijk te maken dat de EU hier een flinke stap te ver is gegaan. Een supranationale overheidsinstantie die nieuwssites op eigen houtje van een ‘nepnieuws’ stempel kan voorzien is Orwelliaans. Daar komt dan nog eens bovenop dat dat stempel blijkbaar vrij snel per abuis op een nieuwsorganisatie gedrukt kan worden.

We spreken hier niet van een willekeurige groep mensen die beoordelingen aan nieuwssites geeft, maar we hebben het over een organisatie van de Europese Unie. Dat vertegenwoordigt een bepaalde waarde en een bepaald gezag dat in onze ogen nu misbruikt wordt om kritische media indirect het zwijgen op te leggen.

De aanklacht is voor ons dan ook een gezamenlijk standpunt van de betrokken media-organisaties tegen de opstelling van de EU en de instelling waarmee ze ‘nepnieuws’ te lijf denkt te moeten gaan.”

Lees ook

Oekraïense PR-club houdt vol: TPO en Chris Aalberts verspreidden nepnieuws

       

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.