TPOok!

 
Politiek

Rutte: grootste fout was samenwerken met PVV

Premier heeft wel liever Wilders dan Thierry 'homeopathische verdunning' Baudet

Tags: ,

De grootste fout die premier Mark Rutte naar eigen zeggen in zijn loopbaan heeft gemaakt is dat hij bij zijn eerste kabinet in zee ging met de PVV. Maar dat hij dat ”experiment” niet had moeten aangaan, wil hij ook weer niet zeggen.

Homeopathisch verdunnen

”Als die partij bereid is, toch 24 zetels, om onderdeel te worden van de macht, dan moet je het ook proberen”, stelt Rutte in televisieprogramma WNL op Zondag. Dat ging volgens hem anderhalf jaar goed, ”tot het spannend werd” en PVV-voorman Geert Wilders volgens Rutte ”geen verantwoordelijkheid” wilde nemen.

Ondanks zijn slechte herinneringen aan de samenwerking met de PVV verkiest de minister-president Wilders boven Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Rutte neemt de voorman van deze nieuwe rivaal voor zijn VVD heel erg kwalijk dat hij de onafhankelijkheid van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in twijfel heeft getrokken. Ook ”voelt een VVD’er zich niet thuis” bij gewraakte uitspraken van Baudet over het ”homeopathisch verdunnen” van de Nederlandse bevolking, stelt Rutte.

Samen wat tranen laten

De premier wil ”graag nog even door”, maar denkt dat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hem ”nu al zou kunnen opvolgen”. ”Ik vind het een uitzonderlijk talent. Maar luister: ik zit er nog. En ik ga als de verkiezingen naderen eens kijken wat ik zelf ga doen.”

Toen minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra dinsdag liet weten dat hij zou opstappen, hebben ze samen wat tranen gelaten, vertrouwde Rutte interviewer Rick Nieman verder toe.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.