TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Helft Nederlanders steunt motie van wantrouwen tegen Rutte

D66 onderuit in wekelijkse peiling

Na een week waar er politiek gezien nogal wat gebeurde, zien we electoraal een interessante ontwikkeling. De VVD lijkt landelijk minder last te hebben van wat er gebeurd is, dan de twee coalitiepartners D66 en CDA.

Dat lijkt te komen door het feit dat weifelende VVD-kiezers minder electorale alternatieven hebben dan die van D66 en CDA.  Vandaag gaat D66 2 zetels achteruit (naar 14) en CDA daalt met 1 zetel ook naar 14.

Omdat de SP geleidelijk stijgt (nu 1 naar 15) staat deze partij nu samen met FvD aan de kop van het peloton op de 2e plaats.

Wel zien we dat de VVD-kiezer op gemeentelijk niveau wel electorale alternatieven heeft (met name de lokale partijen).

Aftreden Zijlstra

Vandaag hebben we een serie stellingen voorgelegd in relatie tot het aftreden van minister Zijlstra. De uitslagen laten zien dat die kwestie premier Rutte en D66-leider Pechtold geen goed heeft gedaan.

79 procent vindt dat Premier Rutte de Kamer had moeten informeren toen hij er door Halbe Zijlstra van op de hoogte was gesteld. En 66 procent vindt de uitspraak van Pechtold over de Russen ongepast.

De helft van de Nederlanders steunt de motie van wantrouwen tegen Premier Rutte. Alleen onder kiezers van VVD en D66 zien we een duidelijke meerderheid die tegen de motie van wantrouwen gestemd zou hebben. Maar bij de CDA-kiezers is het 50-50.

Referendum

30 procent van de Nederlanders vindt dat het referendum moet afgeschaft worden. De rest is voor de mogelijkheid een raadgevend of bindend referendum te houden.  Het hoogste percentage tegenstanders van het referendum zien we onder de VVD-kiezers. Het laagste percentage onder kiezers van PVV en FvD.

Het verschil in opvattingen onder de kiezers inzake de achtergronden van het afschaffen van het referendum is groot.  Vrijwel alle kiezers van PVV, FvD en 50PLUS vinden dat Politiek Den Haag niet geïnteresseerd is in wat kiezers van onderwerpen vinden.  Bij de kiezers van de andere partijen vindt gemiddeld 50 procent dit.

68 procent van de kiezers vindt dat D66 verraad aan haar uitgangspunten pleegt door mee te helpen bij het afschaffen van het referendum. Onder  D66-kiezers is dat 42 procent.

Van de D66-kiezers uit maart 2017, die nu geen D66 meer stemmen, vindt 68 procent dat D66 verraad pleegt aan haar uitgangspunten.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.