TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Zuma treedt af als president Zuid-Afrika

'Heb maar te accepteren dat als de partij van me af wil zij het recht heeft me uit mijn functie te ontheffen'

Tags: ,

Jacob Zuma heeft woensdagavond bekendgemaakt dat hij met onmiddellijke ingang terugtreedt als president van Zuid-Afrika. Het omstreden staatshoofd, dat negen jaar aan de macht was, sprak de bevolking op tv toe vanuit het Uniegebouw in Pretoria.

De 75-jarige Zuma lag al geruime tijd door beschuldigingen van corruptie onder vuur, ook binnen zijn eigen ANC. In december volgde Cyril Ramaphosa hem al op als partijvoorzitter.

Opgewekte afscheidsspeech

Het parlement zou donderdag stemmen over door het ANC gesteunde motie van wantrouwen tegen de president. Zuma besloot de stemming niet af te wachten, ook al is hij het naar eigen zeggen nog altijd oneens met de wijze waarom het ANC hem terzijde heeft geschoven. Hij zei dat hij echter niet anders kan dan accepteren dat zijn partij van hem af wil.

Zuma begon zijn afscheidsspeech, die een half uur duurde, opgewekt. Hij vertelde onder meer trots te zijn voor het ANC gevochten te hebben tegen ”eeuwen van gewelddadigheid door een witte minderheid”.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.