TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis veegt Ank Bijleveld de mantel uit over NAVO-bijdrage

Nederland zit in kneuzenklasje dat weigert Defensie-afspraken na te komen

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft collega-minister Ank Bijleveld (CDA) en haar collega’s uit de andere NAVO-landen die onvoldoende besteden aan defensie woensdag nog eens verteld dat ze hun verplichtingen moeten nakomen. Alle 29 NAVO landen moeten in 2024 minstens 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie uitgeven. Nederland komt deze kabinetsperiode niet verder dan 1,3 procent.

“Mattis heeft heel feitelijk aangegeven hoe de situatie is: vijftien landen halen het en de rest niet. En bij die laatste zitten wij zoals het er nu uitziet”, aldus Bijleveld. “Als je naar de feiten luistert is het natuurlijk wel een harde boodschap. Ik heb aangegeven dat wij 5 miljard extra kunnen besteden. Een goed begin.”

Minister Steven Vandeput van België, dat de 0,9 procent nog niet eens haalt, nam het woord niet. “Als je geschoren wordt moet je stilzitten.” Hij tekende wel aan dat zijn land altijd bij de besten van de klas hoort als het gaat om bijdragen aan NAVO-missies.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak vermanend. “Iedereen moet zijn deel betalen. Het gaat om geloofwaardigheid en natuurlijk onze veiligheid.”

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.