TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Europese Ombudsman: totstandkoming Europese wetten = wanbestuur

'EU riskeert burgers van zich te vervreemden en negatieve sentimenten te voeden'

Tags: ,

 

De manier waarop Europese wetten tot stand komen is zo ondoorzichtig dat het neerkomt op wanbestuur. Dat concludeert de Europese Ombudsman Emily O’Reilly in een rapport.

Vooral het gebrek aan inzicht in de positie van lidstaten bij onderhandelingen over wetgeving ondermijnt het recht van burgers op controle, aldus de ombudsman. De wijdverbreide praktijk om documenten als vertrouwelijk aan te merken draagt daartoe bij.

Door deze benadering geven de lidstaten niet de transparantie die van hen wordt verwacht, schrijft O’Reilly. Daarmee “riskeren zij burgers van zich te vervreemden en negatieve sentimenten te voeden”. Bovendien blijft de cultuur om ‘Brussel’ overal de schuld van te geven erdoor in stand.

De ombudsman wil dat de standpunten bij onderhandelingen in ambassadeursbijeenkomsten en de meer dan 150 EU-werkgroepen openbaar worden voor het publiek. Ook moet de geheimhouding van onderliggende documenten worden herzien.

Meer openheid zou een belangrijk signaal zenden in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019, besluit O’Reilly. Zij verwacht voor 9 mei een antwoord van de Europese Raad.

Anp

 

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.