TPOok!

 
avatar
   
Video

Minister Halbe Zijlstra (VVD) geeft toe: ik ben een leugenaar en loog over ontmoeting met Poetin

Het echt nepnieuws komt gewoon uit het kabinet

 

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) heeft in 2016, toen hij VVD-fractievoorzitter was, gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijlstra geeft in de Volkskrant toe niet de waarheid te hebben gesproken: “Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen”, zegt Zijlstra na confrontatie met onderzoek van de krant. Een waarschuwing die Zijlstra op een partijcongres uitsprak over de territoriale ambities van Poetin was gebaseerd op informatie van een anonieme bron. Hij zei in de speech dat hij Poetin zelf had horen praten over ‘Groot-Rusland’, maar in de Volkskrant zegt hij nu op die manier een anonieme bron te hebben willen beschermen.

Zijlstra heeft het verhaal naar eigen zeggen sinds “begin 2014” zowel binnen als buiten de VVD verteld. Hij zou als Shell-medewerker samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en Poetin in de datsja hebben gezeten.

Volgens de krant is premier Mark Rutte al ‘enkele weken’ op de hoogte van het feit dat Zijlstra niet de waarheid had verteld.

De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in de speech dat hij begin 2006 in het buitenverblijf van Poetin was, en dat die daar werd gevraagd wat hij verstond onder Groot-Rusland. “Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was ‘nice to have’”, aldus Zijlstra in de toespraak. “En hij heeft het niet bij woorden gelaten.”

Zijlstra nu: “De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken. De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg.”

Zijlstra houdt vol dat de “inhoud van de boodschap klopt” en vindt daarom dat hij “geen desinformatie heeft verspreid”, schrijft de krant.

Anp

 

 

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.