Politiek Buitenland

Criticus van Oekraïense president ontvoerd in Kiev

12-02-2018 15:23

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili is in de Oekraïense hoofdstad Kiev meegenomen door onbekende ‘ontvoerders’. Dat meldt de officiële Facebookpagina van de tegenwoordige Oekraïense oppositieleider.

“Onbekende gemaskerde mannen grepen Michail Saakasjvili en namen hem mee. De ontvoerders reden in een witte bestelbus”, staat op de pagina. De mannen zouden camouflagekleding hebben gedragen. Saakasjvili is criticus van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Lees ook: President Oekraïne neemt wraak en pakt nationaliteit criticus af

Saakasjvili heeft in 2015 de Oekraïense nationaliteit gekregen waarna hij benoemd werd tot gouverneur van de regio Odessa. “Furieus over de corruptie in Oekraïne” heeft hij zich vorig jaar teruggetrokken uit zijn nieuwe positie. Met het verkrijgen van de Oekraïnse nationaliteit verviel automatisch zijn Georgische nationaliteit.

De voormalige Georgische president werd begin januari door een rechtbank in Georgië bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor machtsmisbruik.

Eind vorigh jaar gaf Saakasjvili aan dat hij naar Nederland wil komen in het kader van gezinshereniging. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) komt Saakasjvili daarvoor in aanmerking omdat hij met de Nederlandse Sandra Roelofs is getrouwd.

ANP