Politiek

PvdA-fractievoorzitter Eerste Kamer Marleen Barth stapt op

08-02-2018 11:50

De omstreden PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth legt per direct haar functie neer. Dat meldt de partij in een perscommuniqué. Ze lag onder vuur vanwege haar afwezigheid bij het donordebat deze week in de senaat. Ze was op vakantie op de Malediven.

Barth:

“De afgelopen dagen is er ophef ontstaan over mijn afwezigheid wegens vakantie afgelopen dinsdag in de Eerste Kamer, tijdens de voortzetting van het debat over de Donorwet. Mijn man en ik hadden die vakantie reeds maanden geleden gepland, om bij te komen van een zwaar en persoonlijk ook verdrietig jaar. Toen na de eerste termijn van dit debat op 30 januari jl duidelijk werd dat er op 6 februari niet gestemd zou worden over de Donorwet, heb ik besloten mijn vakantie (tegen een eerder besluit in) door te zetten. Ik was er van overtuigd dat dit mogelijk was, omdat ik het debat via internet ook vanaf mijn vakantieadres kon volgen. Voorafgaand aan het debat heb ik zeer nauw samengewerkt met onze woordvoerder Jopie Nooren over de inbreng van onze fractie in tweede termijn. Ook tijdens de voortzetting van het debat ben ik steeds via telefoon en WhatsApp in contact gebleven met mijn collega’s in de fractie. Als fractievoorzitter was er voor mij bovendien in dit specifieke debat geen bijzondere rol; het betreft hier een vrije kwestie, waardoor er geen leiding hoefde te worden gegeven aan het proces van ontstaan van een gezamenlijk fractiestandpunt.

Dossier Marleen Barth (PvdA) & Jan Hoekema (D66): Solidair scheefwonen, op kosten van de burger

Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen over een mail die ik vorig jaar heb geschreven aan de gemeente Wassenaar. Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo’n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil. Daarom heb ik mijn lidmaatschap van de Eerste Kamer met onmiddellijke ingang neergelegd.”

Eerder was Barth in opspraak gekomen omdat zij en haar man, de Wassenaarse oud-burgemeester Jan Hoekema (D66), bedongen dat zij na Hoekema’s afscheid tegen een lagere huur in de Wassenaarse burgemeesterswoning mochten blijven wonen.

Lees ook

Graaiburgemeester – Jan Hoekema (D66) kreeg onterecht extra wachtgeld

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens