Politiek

Defensie: Oorlogsheld Marco Kroon had doodschieten tegenstander die hem martelde meteen moeten melden

08-02-2018 18:49

Oud-commando Marco Kroon had het geweldsincident in Afghanistan waar hij donderdag een verklaring over heeft afgelegd meteen moeten melden, vindt minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA).

Ze wil verder haar mening niet geven over Kroons relaas. Het is volgens haar aan het Openbaar Ministerie om hiernaar te kijken. “Het is wel zo dat ik het normaal vind dat mensen, als er iets dergelijks gebeurt, het metéén melden en dat is ook het beleid bij Defensie. En dat is in dit geval niet het geval”, aldus Bijleveld.

Lees ook – Marco Kroon: ‘Ik doodde de ontvoerder die me had gemarteld’

Toen het verhaal vorig jaar bij Defensie bekend werd, is het volgens de minister meteen aan het OM gemeld. De met de Militaire Willems-Orde onderscheiden Kroon verklaarde in het AD dat hij een tegenstander heeft doodgeschoten die hem eerder gevangen had gehouden en gemarteld. Hierna zou hij over het incident hebben gezwegen om de geheime operatie niet in gevaar te brengen.

Hij benadrukte later op de dag bij de NOS dat hij ‘het van de daken zou willen schreeuwen’, maar dat dat niet kan omdat hij dan staatsgeheimen zou prijsgeven. Hij voelt zich gedwongen zijn verhaal te vertellen naar aanleiding van speculaties. “En daar heb ik hele slechte ervaringen mee een aantal jaren geleden.” Hij doelt daarbij op het feit dat hij in 2010, toen hij een café in Den Bosch had, werd vervolgd wegens overtreding van de opiumwet en de Wet wapens en munitie. Hij werd vrijgesproken van het bezit van cocaïne.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens