Doneer aan TPO
 

Regeringspartij(!) D66 eist excuses van Renate van der Gijp & co. van Voetbal Inside

Mogelijk Kamervragen over grappen op televisie, in een vrij land met vrije expressie en vrije meningsuiting

Door: , 11:29, 05 februari 2018

Mogelijk Kamervragen over grappen op televisie, in een vrij land met vrije expressie en vrije meningsuiting

Lees ook: COC wéér boos op René van der Gijp, wéér oproep tot censuur aan adverteerders Voetbal Inside
Lees ook: PvdA wil Voetbal Inside censureren middels adverteerdersbellen, want ‘kwetsende’ humor is ‘homofobie’
Lees ook: Intimidatie, adverteerdersbellen werkt wéér: RTL gaat ‘in gesprek’ met presentatoren Voetbal Inside
Lees ook: Ook bekend sport- en transgender-icoon Arie Boomsma vindt Voetbal Inside stom
Lees ook: Vier carnaval dit jaar verkleed als travestiet, nu het nog niet verboden is
Lees ook: Worden deze beroemde (satirische) travestieten straks door PvdA alsnog gecensureerd?
Lees ook: U zond in: Jullie hebben een filmpje van René van der Gijp online staan, dat is stom, gaarne censureren
Lees ook: Homoseksueel (29) zond in: ‘Gaan PvdA en COC zich nu ook al bezighouden met geintjes in Voetbal Inside?’

 

Regeringspartij D66 vindt dat de ‘analisten’ van het programma Voetbal Inside excuses zouden moeten maken voor de ‘smakeloze’ grappen die zij vrijdag maakten over VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. In een sketch maakten René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee de verslaggever, die vanaf vorige week door het leven gaat als vrouw, en transgenders in het algemeen belachelijk.

Het fragment leidde tot veel boze reacties. Homobelangenorganisaties COC en Transgendernetwerk Nederland eisen dat sponsoren van het programma een statement maken en zich terugtrekken. PvdA en GroenLinks hebben zich bij die oproep aangesloten.

Het is niet de eerste maal dat Voetbal Inside onder vuur ligt vanwege de vermeend homofobe, seksistische en racistische opmerkingen die aan tafel worden gemaakt. Sponsors Heineken en Gillette dreigden zich om die reden terug te trekken maar deden dit uiteindelijk toen niet.

Lees verder na advertentie

 

 

“We steunen geen oproep tot censuur of een verbod op het programma”, stelt een woordvoerder van parlementariër Sjoerd Sjoerdsma. “Maar de makers van het programma en RTL moeten wel worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zolang homo op scholen nog steeds het meest gebruikte scheldwoord is, is het misplaatst en smakeloos om LHBT in zo’n goed bekeken programma op deze manier door het slijk te halen.”

De partij beraadt zich op Kamervragen. Ook PvdA heeft al aangekondigd emancipatieminister Ingrid van Engelshoven te gaan vragen of de middelen om homo- en transfobie in Nederland aan te pakken wel afdoende zijn.

Ook de VVD zette eerder al grote vraagtekens bij de ‘grap’ van Voetbal Inside. Parlementariër Dilan Yeşilgöz-Zegerius stelde dat “iedereen grappen moet kunnen maken. Maar het zou de heren sieren als ze hun invloed eens op een andere manier zouden gebruiken. Bijvoorbeeld door zich hard te maken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld. Want dat is en blijft een groot probleem.”

Ook de KNVB is deze mening toegedaan. “Wij hebben een heel duidelijk standpunt over homo-acceptatie in de sportwereld”, aldus een woordvoerster. “Dat hebben wij ook op heel veel manieren uitgedragen de afgelopen jaren. Maar we zijn helaas niet bij machte om iedereen die iets meent over voetbal te moeten zeggen op de juiste gedachten te brengen.”

Het is niet bekend of de KNVB ook een officiële gedachtenpolitiedienst heeft om mensen ‘op juiste gedachten’ te brengen.

Anp

 

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace