TPOok!

 
Politiek

Peilingwatch – SP in de lift met nieuwe partijleider Lilian Marijnissen

Socialisten winnen 4 virtuele zetels

Sinds bekend is dat Lilian Marijnissen de nieuwe lijsttrekker van de SP is, groeit de partij gestaag. De partij heeft sinds november vier virtuele zetels gewonnen en noteert deze maand 13 zetels. Daarmee is de partij terug op het niveau van de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit De Peiling, de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

De verhoudingen blijven verder gelijk. De VVD is met 31 zetels nog steeds de grootste partij. Vergeleken met de verkiezingsuitslag zijn de PVV (16) en het CDA (15) de meeste kiezers kwijtgeraakt. De partijen staan elk op vier zetels verlies vergeleken met maart 2017. FvD (12) is de grootste winnaar met 10 virtuele zetels in de plus.

De hele uitslag is als volgt: VVD 31, PVV 16, CDA 15, D66 16, GroenLinks 14, SP 13, PvdA 9, Partij voor de Dieren 7, ChristenUnie 5, 50PLUS 5, SGP 3, DENK 4, FvD 12.

Een meerderheid van de mensen die bij de Kamerverkiezingen op de VVD (58 procent) en het CDA (53 procent) hebben gestemd, staat open voor samenwerking met de PVV op lokaal niveau. De fractievoorzitters van die partijen sluiten samenwerking met de PVV op gemeenteniveau niet uit, het CDA en de VVD deden dat landelijk wel.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.