TPOok!

 
Politiek

Oekraïense PR-club houdt vol: TPO en Chris Aalberts verspreidden nepnieuws

Drie redenen waarom Promote Ukraine en de EU fout zitten (en dit een staartje gaat krijgen)

Promote Ukraine, de Oekraïense organisatie die ‘Oekraïense ideeën in Europa wil verspreiden’ en een klacht indiende tegen TPO bij de EU-organisatie EU vs Disinfo blijft volhouden dat wij middels een reportage van Chris Aalberts uit 2015 nepnieuws verspreidden. Dat blijkt uit een verklaring dinsdag gepubliceerd op de website van de organisatie. Over die reportage schrijft de club:

“Dit artikel probeert te misleiden. In het artikel lees je dat Oekraïne een oligarchstaat is zonder onafhankelijke media. Bovendien kan de ondertitel “ISIS werkt met het Oekraïense leger” niet alleen niet Nederlandstaligen, maar ook Nederlanders misleiden. Zoals we weten, scannen veel lezers alleen de koppen en ondertitels.”

Een handige afbeelding ter uitleg

We leggen het nog één keer uit aan de hand van een handige afbeelding.

Nummer 1: Het gewraakte artikel was een reportage. Een feitelijk verslag over een bijeenkomst van Forum voor Democratie. Het was een lezing in de aanloop van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. De auteur schreef op wat hij daar zag.

Nummer 2. De auteur was Chris Aalberts. Aalberts schrijft al jaren voor TPO over politiek. Neem bijvoorbeeld de tientallen stukken over de waterschappen. Hij beschreef zijn reis naar Israël uitputtend. Het nog steeds lopende onderzoek naar de politiek in Den Helder wordt Aalberts’ volgende boek. Nog nóóit heeft iemand Aalberts in de honderden stukken die hij voor ons heeft geschreven kunnen betrappen op nepnieuws.

Nummer 3. En dat had Promote Ukraine kunnen weten als ze de hele serie #Bruslog had gelezen. Want de reportage in kwestie maakte onderdeel uit van een 215-delige serie waar Aalberts later een boek over schreef.

Een belediging voor TPO-lezers (en koop dat t-shirt)

Resumerend: Het artikel probeerde niet te misleiden, bovendien stelt verslaggever Aalberts helemaal niet dat ‘Oekraïne een oligarchstaat is zonder onafhankelijke media’ maar doet één van de aanwezigen dat wat evenzo geldt voor het citaat in de onderkop. De opmerking ‘Zoals we weten, scannen veel lezers alleen de koppen en ondertitels’ gaan we compleet negeren want belediging voor onze lezers. Koop het t-shirt maar.

Ondertussen worden vragen gesteld in de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Toch blijft Promote Ukraine (en de EU) volharden dat TPO en andere Nederlandse media nepnieuws hebben verspreid. Dat gaat een staartje krijgen.

Waarover later meer.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.