TPOok!

 
Politiek

CDA wil opheldering van Europese Commissie over brandmerken TPO-reportage als nepnieuws

Plus: Thierry Baudet (FvD) heeft 84 vragen voor Kajsa Ollongren (D66)

CDA Europarlementariër Esther de Lange wil opheldering van de Europese Commissie over het brandmerken van een TPO-reportage als nepnieuws. Vorige week bleek dat de EU-organisatie EU vs Disinfo – onderdeel van de East StratCom Task Force – een feitelijke reportage uit 2015 van Chris Aalberts ten onechte kenmerkte als nepnieuws.

CDA wil bewijs voor betrokkenheid Rusland

De Lange vraagt zich af wat dit betekent voor de persvrijheid in de Europese Unie. Ook verwijst de politica naar een artikel uit De Gelderlander dat onterecht werd afgedaan als nepnieuws. Ze daagt de Europese Commissie uit dan ook maar het bewijs te leveren dat ‘Rusland op enige manier betrokken is geweest bij het maken van deze artikelen’.

SP en Forum voor Democratie willen ook meer weten

De affaire houdt ook de Tweede Kamer bezig. SP Kamerlid Ronald van Raak spoorde vorige week minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) aan in Brussel verhaal te halen. Hij wil dat ze de EU duidelijk maakt dat ‘journalisten die verslag doen van politieke bijeenkomsten niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen op deze bijeenkomsten wordt gezegd’. Volgens Van Raak is de vrijheid van journalistiek in gevaar wanneer ‘Europese organisaties verslaggevers gaan beoordelen’.

Dinsdag bleek dat ook Forum voor Democratie fractievoorzitter Thierry Baudet meer wil weten; hij stelde 84 vragen aan Ollongren.

 

 

 

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.