Politiek

Nepnieuws-hype bereikt EU: Expertgroep van start om dit ‘gemene probleem’ te bestrijden

15-01-2018 12:34

De nepnieuws-hype heeft nu ook de EU bereikt. De 39 leden van de EU-expertgroep tegen desinformatie gaan daarom als ‘gekken werken’ om oplossingen te vinden om dit ‘gemene probleem’ te bestrijden. De voorzitter van de expertgroep, Madeleine de Cock Buning van het Nederlandse Commissariaat voor de Media, zei dat maandag tegen het ANP na de eerste bijeenkomst in Brussel. ,,We moeten proactief zijn en niet wachten tot het echt verkeerd gaat”, aldus de hoogleraar auteurs-, communicatie- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht.

‘Een zorgwekkend tempo’

Volgens EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Samenleving) verspreidt nepnieuws zich in een zorgwekkend tempo en ondermijnt het democratische waarden. “We moeten de circulatie ervan tegengaan en burgers beschermen, zonder de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie te schaden.”

In de expertgroep zitten onder meer academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. Zij gaan de komende tijd op zoek naar de beste manieren om fake news te bestrijden en brengen vervolgens advies uit aan de Europese Commissie. Die komt komend voorjaar met een plan om nepnieuws tegen te gaan.

Concrete voorbeelden alstublieft?

Misschien dat de Europese Commissie dan ook met concrete voorbeelden kan komen. In Nederland lukt dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) niet erg. Die waarschuwde eind vorig jaar voor nepnieuws maar kon maar met één of twee voorbeelden over de brug komen.

Het meest concrete voorbeeld van nepnieuws in Nederland is de PvdA. Die verspreidde begin vorig jaar een oproep van BN’ers tegen Trump en de Brexit en voor beschaving. Later kwam uit dat de advertentie een initiatief van de sociaal-democraten was.

Lees ook

Roderick Veelo -Waar blijven die voorbeelden van ‘Russisch nepnieuws’?