TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV grootste verliezer in peilingen

Geen nieuwe verschuivingen in zetels

De afgelopen 3 weken zijn er geen verschuivingen in politieke voorkeur geweest. Het overzicht van vandaag laat zien welke scores de partijen hadden aan het eind van het Kerstreces in de afgelopen 6 jaar.

De grootste verschuivingen zien we dan bij de PVV. 41 zetels begin 2016 en 14 nu.

Verschuivingen

Het is interessant om te zien dat in die jaren de omvang van VVD+CDA+D66 steeds rond de 50 zetels schommelde en de omvang van PvdA+SP+GroenLinks rond de 40 zetels. Alleen begin 2013 en 2014 waren die twee blokken ongeveer even groot.

Ten slotte is uit de geringe verschuivingen in die 6 recesperiodes (gemiddeld 2 zetels verschoven) proefondervindelijk te bewijzen is dat ook kleine zetelverschuivingen bij peilingen van Peil.nl een reële betekenis hebben en niet weggeredeneerd kunnen worden met simpele enkelvoudige kansberekening.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.