TPOok!

 
Reportage

Waarom 50PLUS meedoet aan de Amsterdamse verkiezingen weet niemand

Een gebrek aan kandidaten en ook al geen onderscheidend programma voor ouderen

‘De Brouwerij’ klinkt als een bekende Amsterdamse horecagelegenheid, maar het is een onbeduidende kelder aan de Brouwersgracht, om de hoek bij het Centraal Station. Hier presenteert 50PLUS deze vrijdagmiddag haar kandidatenlijst aan de pers. Tenminste, als we doen alsof de kandidatenlijst nog niet was uitgelekt. Het weerhoudt de Amsterdamse zender AT5, een NPO-journalist en uw verslaggever er niet van om langs te komen. De sfeer is zeer hartelijk, maar dat kan ook niet anders want we worden welkom geheten door Henk Krol.

Deze ruimte moet uitstralen dat 50PLUS de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen uiterst professioneel aanpakt. Er is een communicatiemeneer aanwezig, een professionele fotograaf heeft zojuist foto’s van de kandidaten gemaakt en er lopen meerdere horeca-jongens. Eerst met koffie en thee, later met frisdrank, wijn en allerlei hapjes. Er ligt op tafel een enorme hoeveelheid campagnemateriaal, waaronder folders met de beeltenis van de Amsterdamse lijsttrekker. Dit alles oogt zeker professioneel.

Nu de kandidaten en het programma nog.

Aanwijzingen over het lokale programma

Henk Krol geeft in zijn openingspraatje een eerste aanwijzing: het lokale 50PLUS-programma bestaat niet of nauwelijks. Er zijn decentralisaties geweest en dat heeft veel problemen opgeleverd, vertelt Krol aan het publiek. Gelukkig komen er nu mensen die ‘het in de gaten gaan houden’, zegt Krol, alsof er tot dusver nog nooit een lokale politicus was die de vinger aan de pols hield.

Krol gaat nog even verder. Kamerlid Martin van Rooijen is erg druk met de pensioenen en 50PLUS is ook bezig met een referendumaanvraag over de aflosboete. Het is erg veel werk om genoeg handtekeningen op te halen, weet Krol, en daarom is 50PLUS komende week op de Vakantiebeurs. De aanwezigen mogen van Krol niet weg voordat ze ook een aanvraagformulier hebben ingevuld. Er gaan twee keer formulieren rond.

Tot zover de inleiding van de partijleider, die geen enkele moment de moeite neemt iets te zeggen over de lokale plannen van 50PLUS. We klappen voor de Amsterdamse lijsttrekker Ellen Schutten, die hier eveneens opmerkelijk weinig over te melden heeft. Na een minuut is ze er wel over uitgepraat. Het belangrijkste standpunt: ‘jong en oud verbinden’.

Een imposante lijst

Schutten is niet ervaren: ze heeft de microfoon te dichtbij haar mond zodat ze slecht te verstaan is. Dit kan niet verhullen dat ze eveneens weinig te melden heeft over de kandidaten. De informatie is nogal summier. Op plek 15 staat oud-wethouder Geert Dales, die hier wordt geprezen om de vermaledijde Noord/Zuidlijn. Op 14 staat Roy die ‘de protocollen deed’, Theo op 13 is er niet en op 12 staat Irma die over allerlei kennis zou beschikken. Herman uit de Watergraafsmeer staat op 11 en op 10 staat Metje Blaak die filmpjes zal gaan maken voor 50PLUS.

De mevrouw op 9 laat weten zich in te willen zetten voor ‘de speerpunten van 50PLUS’, Wim op 8 gaat flyeren, Ger op 7 houdt de media-aandacht bij en Bernard op 6 is de buurman van de lijsttrekker. Alina staat op 5 en over haar is niets te melden. Op 4 staat Jan Willem die bij de brandweer werkte, op 3 staat Mario met wie je kunt lachen en op 2 staat Caroline, de dochter van Henk Vonhoff, die de microfoon als enige kandidaat daadkrachtig vastgrijpt om een paar volzinnen te produceren. Ze was advocaat maar heeft ‘haar toko’ verkocht. Ze was vroeger raadslid voor de VVD.

En op één, zegt Schutten, ‘daar sta ik’.

Tekort aan kandidaten

Een vriendelijke meneer vertelt uw verslaggever dat hij voorzitter was van de kandidatencommissie in Amsterdam. Er was een kandidatentekort. Er is één kandidaat afgewezen. Er zijn dus ooit zestien kandidaten geweest en nu zijn er nog vijftien over. Eigenlijk zijn er nog minder, want de vriendelijke meneer blijkt Roy van plek 14, maar hij wil zeker niet de gemeenteraad in. Wat dit alles zegt over de rest van de kandidaten laat zich raden. In de presentatie worden ze vooral gepresenteerd als hulpjes van Schutten. Niemand geeft enige blijk van specifieke standpunten.

Nu er wat pers aanwezig is, kan het toch geen kwaad iets over het programma van 50PLUS te vertellen, zou je denken. Het blijft bij vage termen en algemene plannen die alle partijen zouden kunnen hebben. De vraag moet zijn: voor welke drie punten is 50PLUS in Amsterdam echt nodig? Als we alle standpunten die andere partijen met 50PLUS delen wegdenken, wat blijft er dan aan unieke strijdpunten over? De communicatiemeneer heeft er geen antwoord op, ook niet als we doen alsof de Partij voor de Ouderen – die al in de gemeenteraad zit – helemaal niet bestaat.

Lijsttrekker Schutten heeft wel een antwoord: ze wil de eenzaamheid aanpakken. Helaas voor 50PLUS is de gemeente daar al mee bezig.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.