TPOok!

 
Politiek

Bij1 doorbreekt stilzwijgen voor het eerst sinds Cailin Kuit-affaire

Met een artikel van Anja Meulenbelt over 'intersectionaliteit'

Beweging op de website van Bij1! De partij ligt onder vuur omdat kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad Cailin Kuit ten onrechte stelt dat ze als psychiater actief is geweest (Gehele dossier hier). Sylvana Simons wees deze beschuldiging zondag in Buitenhof van de hand. En toen verscheen er woensdagavond op de website van Bij1 opeens een nieuw artikel. Het bleken 1700 woorden plus van Anja Meulenbelt te zijn die ook op die ‘sterke lijst’ (dixit Parool-verslaggever Ruben Koops) van Simons staat.

Vol spanning begonnen we te lezen. Eindelijk opheldering! Maar nee. Het was een reactie op een column van Vrij Nederland-columnist Jamal Ouariachi (Betaallink) eerder deze week. Pedant vingerwapperend verscheen Meulenbelt op ons scherm met de pakkende aanhef: “We leggen het nog een keer uit: wat is intersectionaliteit en waarom is het nodig?”

Zo lazen we:

 

“Wij verenigen mensen met elkaar die niet alleen opkomen voor de groep waar ze zelf bij zijn ingedeeld. Wij verenigen transmensen, of mensen met een beperking, of mensen die zwart of bruin zijn, en dagelijks te maken hebben met racisme, met migranten, met voormalige vluchtelingen, met sekswerkers, mensen die verder denken dan hun eigen groep en begrijpen dat al die verschillende vormen van achterstelling, marginalisering en uitsluiting te maken hebben met datzelfde systeem van neoliberalisme, dat in de extreme vorm die de individualisering heeft aangenomen bevolkingsgroepen uitspeelt tegen elkaar. En bij al die vertegenwoordigers van verschillende groepen hebben zich ook witte mensen aangesloten, die er voor kiezen een deel van de oplossing te zijn, en niet langer een deel van het probleem.”

 

Tja, witmens Cailin Kuit bleek woensdag wederom toch écht een probleem voor zwartmens Sylvana Simons en haar sterke lijst.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.