TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

President Erdogan: Turkije is is voorloper in persvrijheid

'We zijn een van de leidende landen in de wereld'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt zijn land een voorloper op het gebied van de persvrijheid. Op de Turkse Dag van Werkende Journalisten, die woensdag werd gevierd, zei Erdogan: “Op het gebied van persvrijheid, de nieuwste communicatietechnologieën, sociale media en internetjournalistiek is Turkije een van de leidende landen in de wereld.”

Het publiek heeft volgens Erdogan recht op ‘snel, accuraat en onpartijdig nieuws’. De democratie brengt noodzakelijkerwijs met zich mee dat mediaorganisaties ‘zonder enige beperking’ over alle delen van het land berichten. Een kosmopolitische samenleving is alleen mogelijk met ‘vrije, transparante en eerlijke mediaorganisaties’, aldus de president.

Ondanks Erdogans opmerkingen staat Turkije op de 155e plaats van de 180 in de persvrijheidsranglijst van Reporters Zonder Grenzen. Volgens verscheidene internationale organisaties worden kritische media volledig monddood gemaakt in Turkije.

Uit cijfers van niet-gouvernementele organisaties blijkt dat er tussen de 39 en 151 journalisten in Turkse gevangenissen zitten. Onder hen is de Duits-Turkse correspondent Deniz Yücel.

Erdogan had Yücel publiekelijk ervan beschuldigd een terrorist en een spion te zijn. In zijn toespraak op de dag van journalisten zei Erdogan ook dat sommigen misbruik maken van de ‘vrijheid van meningsuiting’ van Turkije en proberen door ‘desinformatie en manipulatieve boodschappen de broederschap van onze mensen en de integriteit van onze staat te vernietigen’.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.