Politiek

Moskeeën uit grote steden staan massaal en eensgezind achter salafisme-uitspraken Aboutaleb

10-01-2018 12:11

Twaalf moskeeën uit de vier grote steden hebben in een verklaring steun uitgesproken aan Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam deed met de kerst uitspraken over salafisme en jihad en moet zich daarvoor donderdag verantwoorden in een gemeenteraadsdebat.

Aboutaleb had in het radioprogramma Dit is de Dag gezegd dat elke moslim een beetje salafist is (op zijn voorganger Mohammed wil lijken) en dat hij zich in de kern geen zorgen maakt over het salafisme. Ook zei hij zelf een beetje jihadist te zijn door elke dag om 07.00 uur op te staan om het goede te doen voor een stad in Nederland. De uitspraken leidden hier en daar tot verbazing en Leefbaar Rotterdam wil de burgemeester in het debat aan de tand voelen.

De moskeeën uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden echter dat Aboutaleb de termen taalkundig in het juiste perspectief heeft geplaatst. “Hij verwoordt de gevoelens van veel moslims in ons land, die zich dagelijks inzetten voor een betere samenleving. Deze termen worden vaak ten onrechte vanuit angst, onwetendheid en negativiteit benaderd, waardoor ze bij voorbaat geassocieerd worden met radicalisme, extremisme en gewelddadigheid.”

Volgens de moskeeën, waaronder Essalam in Rotterdam en As-Soennah in Den Haag, leiden termen als salafisme tot negatieve beeldvorming terwijl die door moslims heel anders worden beleefd.

Anp