Politiek

Pijnlijk – Oud-VVD wethouder Geert Dales lijstduwer 50PLUS Amsterdam

09-01-2018 17:54

Oud-VVD-wethouder en ex-burgemeester Geert Dales wordt lijstduwer voor 50Plus bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Dat blijkt uit een uitgelekte kandidatenlijst in handen van NRC Handelsblad. Pikant, Dales was rond de eeuwwisseling gemeenteraadslid en wethouder voor de hoofdstedelijke VVD. Dales verliet de hoofdstad in 2004 om burgemeester van Leeuwarden te worden.

Dales meldde zich in 2016 aan bij 50PLUS. Daarna werd hij benaderd door partijleider Henk Krol. Sindsdien is hij op de achtergrond actief voor 50Plus. Hij zat onder meer in de commissie die de kandidaten voor 50Plus in Amsterdam heeft geselecteerd.

Lijsttrekker in Amsterdam wordt Ellen Schutten. Zij was niet eerder politiek actief en werkt als casting director bij mediabedrijf Talpa. Tijdens de verkiezingscampagne was ze chauffeur van Henk Krol. Nummer twee is ex-VVD’er Caroline Vonhoff. Deze jurist vertrok begin jaren negentig na in Amsterdam kortstondig raadslid te zijn geweest namens de partij van haar vader – VVD-prominent Henk Vonhoff.

Amsterdam is één van de twintig gemeenten waar 50Plus op 21 maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen.