Politiek Buitenland

Twitter censureert Griekse politieke partij Gouden Dageraad

05-01-2018 10:38

Berichtendienst Twitter heeft de account geblokkeerd van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad (GD). De derde partij van Griekenland verliest daardoor opnieuw een podium op sociale media. Eerder deden ook Instagram en Facebook accounts van de GD in de ban.

De partij reageerde woest op het besluit van Twitter. “Na het Facebook van Zuckerberg, na Instagram en alle corrupte media, was nu Twitter aan de beurt om de partij op zo’n grove manier aan te pakken”, citeerde de Griekse krant Kathimerini uit een verklaring. Twitter heeft het besluit nog niet toegelicht.

Gouden Dageraad staat bekend als neo-nazistisch en fascistisch en heeft 18 zetels in het Griekse parlement en 3 zetels in het Europarlement. De partij is niet verboden, ook al probeert het Griekse OM de partij al jaren te verbieden. In 2013 verklaarde ook de mensenrechtencommissie van de Raad van Europa dat Griekenland de partij moet kunnen verbieden.

Tot de tijd dat de partij ook daadwerkelijk is verboden is het nog maar de vraag of het censureren van legale, democratische partijen met democratisch verkozen volksvertegenwoordigers niet een vorm van censuur is die raakt aan de grondwettelijke democratische vrijheden.

Anp/TPO