Politiek

PvdA-top wist van schijnconstructie PvdA-Kamerlid William Moorlag

03-01-2018 09:27

De PvdA-top was wel degelijk op de hoogte van de schijnconstructie die het PvdA-Kamerlid William Moorlag gebruikte als directeur van een sociale werkplaats. Volgens de Telegraaf heeft de partijtop in de eerste maanden van 2017 ‘cruciale informatie’ over Moorlag naast zich neergelegd. Moorlag was toen nog kandidaat-Kamerlid en met die ‘cruciale informatie’ had de PvdA-top kunnen besluiten Moorlag van de kandidatenlijst te schrappen.

Begin 2017 spande de FNV een rechtszaak aan tegen het bedrijf van Moorlag en zowel een anonieme bron tegen de PvdA-top als Moorlag zelf tegen een PvdA-campagnemedewerker hebben toen al gesproken over de mogelijk negatieve uitkomst van die rechtszaak.

Volgens de Telegraaf-bronnen heeft de PvdA-top er destijds bewust voor gekozen om Moorlag niet van de kandidatenlijst te schrappen omdat dit teveel ongewenste negatieve aandacht zou opleveren. Ook zou er de vrees zijn geweest dat binnen de partij intern te veel begrip zou zijn voor de uitleg van Moorlag dat zijn schijnconstructie juist was bedoeld om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen.