TPOok!

 
Politiek

CIDI wil opheldering van minister Ferdinand Grapperhaus over antisemitische aanslag op Amsterdams restaurant

'U verzekerde ons dat de rechtszitting meer duidelijkheid zou brengen'

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt zich zorgen over het handelen van het Openbaar ministerie (OM) in de zaak van de aanval op het joods restaurant HaCarmel in Amsterdam. De rechtbank oordeelde woensdag dat de zaak tegen de 29-jarige Saleh A. voor onbepaalde tijd wordt aangehouden. De asielzoeker mag de zaak in vrijheid afwachten. CIDI-directeur Hanna Luden uit woensdag haar zorgen in een open brief aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA).

‘Een antisemitische aanslag’

Luden in haar open brief:

 

“Vorige week weigerde u in de Tweede Kamer inhoudelijk in te gaan op de zaak. U verzekerde ons dat de rechtszitting van vandaag meer duidelijkheid zou brengen. Er is nog steeds veel onduidelijkheid: onze zorgen zijn vandaag niet weggenomen maar juist toegenomen.  We vragen daarom met klem dat u uitlegt hoe het heeft kunnen gebeuren dat Saleh A. zo snel na zijn aanval al werd vrijgelaten. Bovendien is het tijd dat u deze aanval noemt wat het is. Saleh A. koos bewust een Joods doelwit uit om zijn haat jegens Israël te botvieren. Het gaat hier niet zomaar om vernieling en diefstal, maar om een antisemitische aanslag.”

 

‘Een vulkaan die op uitbarsten staat’

Ook bleek tijdens de rechtszitting dat Saleh A. tegen de reclasseringsambtenaar verklaard dat zijn aanval op het restaurant slechts ‘een eerste stap’ is. Hij omschrijft zichzelf als ‘een vulkaan die op uitbarsten staat’, maar wilde niets kwijt over wat de tweede stap dan zou zijn. Ondanks dit verkapte dreigement was hij zestig uur na zijn aanval alweer op vrije voeten.

Luden besluit met:

 

“Uit de uitspraken van Saleh A. zelf kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat hij al die tijd een bedreiging heeft gevormd. Dat de overheid dit de afgelopen twee weken niet heeft erkend is onbegrijpelijk en zorgelijk. Hoe kan het dat deze man zo snel werd vrijgelaten, en hoe wilt u dit in de toekomst voorkomen? Alleen een duidelijk en helder antwoord kan de zorgen wegnemen en het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen.”

 

Lees ook

OM Amsterdam dient klacht in tegen advocaat Herman Loonstein vanwege onthullingen over aanval op joods restaurant

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.