Politiek

Minister Ollongren (D66) wil soort van EU-breed einde aan online persvrijheid want ‘nepnieuws’

17-12-2017 12:09

PERSBERICHT

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is voor een hoorzitting met grote internetbedrijven zoals Facebook om nepnieuws aan te pakken. Dat zei ze in het staatstelevisieprogramma WNL op Zondag op staatszender NPO 1. “Ik ben in gesprek met Facebook. We willen samenwerken om te zorgen dat we iets tegen heimelijke beïnvloeding kunnen doen.”

Onlangs kwam het Centraal Planbureau met aanbevelingen om nepnieuws op het internet tegen te gaan. Het CPB stelt voor om alleen aanbieders op het internet toe te laten die een vergunning hebben. “Dat lijkt me een goed idee”, zegt de D66-minister. Ze kan zich voorstellen dat op Europees niveau maatregelen genomen worden. De vicepremier pleit voor een eerlijke en onafhankelijke toets bij het verspreiden van berichten via het internet. “De overheid mag niet bepalen wat de inhoud is.”

Ook ging de minister in op de uitspraken van de Russische ambassadeur Alexander Shulgin. De ambassadeur zei vrijdag bij de NOS dat er van Russische inmenging geen sprake is. Volgens de minister is dat onjuist. “Het verbaast me niet dat een Russische diplomaat zegt dat Rusland niet aan heimelijke beïnvloeding doet. De Russen zeggen ook dat hun sporters geen doping gebruiken. De ambassadeur werkt in opdracht van de Russische autoriteiten.” Volgens de minister moeten we niet willen dat andere landen onze samenleving proberen te beïnvloeden.

/PERSBERICHT