TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Mark Rutte: Schaamteloos dat Viktor Orbán opnemen asielzoekers probeert af te kopen

Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije bieden 35 miljoen euro voor opnamestop

Premier Mark Rutte heeft donderdag hard uitgehaald naar zijn Hongaarse collega Viktor Orbán. Die hoopt het verplicht opnemen van asielzoekers af te kunnen kopen. “En dan niet meer bijdragen aan de solidariteit? Een schaamteloos verhaal”, zei Rutte in Brussel voorafgaand aan een EU-top. “Come on, dan zou Nederland ook kunnen zeggen: we doen niets meer.”

Orbán en zijn collega’s uit Polen, Tsjechië en Slowakije boden eerder op de dag 35 miljoen euro aan voor het Afrika-fonds, dat ervoor moet zorgen dat Afrikanen niet naar Europa komen. “Prachtig”, zei Rutte, ‘maar Nederland geeft ook heel veel, dat fonds gaat over de grondoorzaken van migratie’.

“En wat ga je dan doen als er een Syriër is of Eritreër die echt vlucht voor oorlog en geweld en probeert in Europa een veilig heenkomen te zoeken, en iedereen zegt: je kunt hier niet meer terecht?”, aldus Rutte.

De kwestie wordt donderdagavond besproken tijdens het diner. “Het zou heftig kunnen worden”, aldus de premier. Hij erkende het recht van Orbán om zich te verzetten tegen een verplicht verdelingsmechanisme. “Maar dan zeggen de andere landen, ik verwacht vanavond een grote meerderheid, dat we dat wel willen.”

Rutte benadrukte dat afspraken zoals die eerder zijn gemaakt over een tijdelijke verplichte herverdeling van asielzoekers uit Italië en Griekenland moeten worden nagekomen. De vier landen blijven dat echter weigeren. “Orbán zal zich moeten realiseren dat dit niet een plek is waar je alleen iets haalt”, aldus Rutte.

Een besluit over een permanent verplicht verdelingssysteem voor toekomstige vluchtelingencrises wordt overigens nog niet genomen.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.