TPOok!

 
Haagse grabbelton

Goed nieuws voor Tunahan Kuzu (DENK): Broodje döner kebab blijft voorlopig behouden

Verbod sneuvelt nipt in het Europees Parlement

Aan döner kebab mag fosfaat worden toegevoegd. Een voorstel van de Europese Commissie om het toe te laten in ingevroren, industrieel geproduceerde vleesrollen, werd woensdag net niet weggestemd door het Europees Parlement. Voor een verbod stemden 373 parlementariërs, drie te weinig om het commissievoorstel weg te stemmen. Diverse fracties wilden uitstel tot er zekerheid is over mogelijke gezondheidsrisico’s. Door fosfaat toe te voegen blijft het vlees aan het bekende ronddraaiende spit sappiger en valt het niet uit elkaar. Dat is nu in principe verboden, maar het gebeurt in sommige lidstaten toch. Vorige week brak lichte paniek uit in West-Europa toen bekend werd dat vandaag over het verbod gestemd zou worden.

Nieuw onderzoek

Toegevoegd fosfaat in lams-, rund- kalfs-, schapen- of kippenvlees wordt in een onderzoek uit 2012 in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond EFSA acht die link echter niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar. De Europese consumentenkoepel BEUC sprak in een reactie van slecht nieuws.

Tunahan Kuzu trok vorige week al aan alarmbel

DENK-fractievoorzitter Tunahan Kuzu stelde vorige week de Kamervraag van het Jaar over de kwestie aan minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD).

 

“Bent u bereid om bij alle Europese besluitvormende momenten in de richting van de betreffende Europese instantie te benadrukken dat een (praktisch) verbod op de verkoop van döner kebab tot een onacceptabel verlies aan omzet en werkgelegenheid zal leiden in Nederland en andere Europese landen?”

 

Dat is voorlopig dus niet meer nodig, het broodje döner kebab is gered!

Kijk ook

Video – Kuzu (DENK) geschokt en bedroefd door nieuws mogelijk verbod op broodje döner kebab

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.