TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum neemt plaats van PVV steeds meer in

Tweedeling langs lijn van kansen en bedreigingen blijft

Er zijn deze week geen verschuivingen in politieke voorkeur. Wel is het onderzoek herhaald uit september 2016, waarbij ingezoomd werd op een nieuwe tweedeling in de samenleving, die de verdeling tussen links en rechts heeft vervangen.

Ajax en Feyenoord

Aan de ene kant mensen die zich zorgen maken over hun financiële toekomst en de veranderingen in de wereld vooral als bedreigingen zien. En aan de andere kant mensen die zich geen zorgen maken over hun financiële toekomst en die veranderingen niet vooral als bedreigingen zien.

Daardoor zijn er gescheiden werelden ontstaan, waarbij veel van de maatschappelijke discussies lijken op een confrontatie van Ajax- en Feyenoord supporters, na de wedstrijd Ajax-Feyenoord. Die lijken naar twee verschillende wedstrijden gegaan te zijn.

Als de resultaten van het onderzoek wordt vergeleken met die van 15 maanden geleden zien we een vrijwel identiek patroon. (pdf) Met dien verstande dat de PVV vrijwel gehalveerd is en die positie wordt ingenomen door Forum voor Democratie.
Van de groep die zich zorgen maakt over hun financiële toekomst en de veranderingen vooral als bedreigingen ziet stemt nu 58% PVV, FvD, SP of 50PLUS en 11% VVD of D66.

Overheerst door de tweedeling

Van de groep die zich geen zorgen maakt over hun financiële toekomst en de veranderingen niet vooral als bedreigingen ziet zijn die cijfers vrijwel omgekeerd, resp. 10% en 53%.

Veel maatschappelijke discussies, zo ook die over Zwarte Piet, worden overheerst door die tweedeling. Het lijkt erop of die scheiding tussen de twee werelden steeds grotere gevolgen heeft in de politiek en de samenleving.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.