TPOok!

 
Buitenlandpolitiek

Martin Schulz (SPD) wil in 2025 Verenigde Staten van Europa

En landen die niet willen meedoen moeten uit de EU

Martin Schulz, leider van de Duitse sociaal-democraten SPD wil dat de EU in 2025 is veranderd in de Verenigde Staten van Europa. Landen die dat niet willen, moeten uit de EU. Dat zei de Duitser donderdag op een congres van zijn partij in Berlijn. Hij herhaalde dat standpunt op Twitter.

Geen massale steun voor Schulz

De SPD is donderdag zijn driedaagse partijcongres in Berlijn begonnen. Het congres moet ‘een startpunt voor vernieuwing’ zijn voor de partij. Die belandde in de parlementsverkiezingen in september met iets meer dan een vijfde van de stemmen op een historisch dieptepunt. De circa zeshonderd bijeengekomen leden kiezen een nieuw partijbestuur. Voorzitter Martin Schulz, die in maart nog als reddende sociaaldemocratische engel werd binnengehaald, kan donderdag volgens Duitse media niet meer rekenen op massale steun.

De rechtervleugel verwijt hem zijn aanvankelijke standpunt dat de SPD na de stembusgang hoe dan ook in de oppositie moet. De linkervleugel verwijt hem dat hij nu toch wil gaan aftasten of er geregeerd kan worden samen met de christendemocraten van bondskanselier Merkel. De SPD is diep verdeeld over de vraag of er verder met Merkel moet worden geregeerd. Donderdagmiddag hakken de sociaaldemocraten over de kwestie de knoop door, aldus Duitse media. De partijtop heeft voorgesteld dat de SPD een poging doet serieus met Merkels partij in gesprek gaat om te kijken wat voor regeermogelijkheden er zijn.

Als Schulz wordt herkozen en de partij kiest voor een gesprek, dan zal de SPD-leider komende week met de christendemocratische leiders Merkel en Horst Seehofer van de Beierse tak van christendemocraten gaan praten.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.