Politiek

Burgemeester Jozias van Aartsen: Politie heeft snel gehandeld tijdens aanval op joods restaurant Amsterdam

07-12-2017 15:54

Amsterdam is extra alert nadat de Amerikaanse president Trump woensdag Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dit donderdag toen hij voor het eerst aanwezig was bij de gemeenteraad. Van Aartsen reageerde op vragen over een incident bij een joods restaurant in Amsterdam. Een man sloeg daar donderdag de ruiten in. Hij droeg een Palestijnse vlag. “We zullen alert zijn op ontwikkelingen in de komende periode.”

De waarnemend burgemeester zei dat de politie snel heeft gehandeld. “Hopelijk is dat voor de joodse gemeenschap een signaal om te zien hoe alert de politie is.” Van Aartsen heeft het inslaan van de ruiten besproken met opperrabbijn Binyomin Jacobs en zijn medeleven uitgesproken tegenover de joodse gemeenschap.

Over het motief van de man is volgens Van Aartsen nog niets bekend.

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig geeft schuld aan Donald Trump

De Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig deed een opmerkelijke uitspraak op twitter:

PVV: Dit is een antisemitische terreuractie

In de Tweede Kamer noemt de PVV noemt het incident in Amsterdam een antisemitische terreuractie. De partij wil van het kabinet weten of de dader, die volgens getuigen het Arabische ‘allahu akbar’ riep, bekend is bij de inlichtingendiensten en of hij werd gevolgd. De PVV sluit niet uit dat het om islamitische terreur ging.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het voorval afschuwelijk. “Antisemitisme moet zonder pardon worden aangepakt. Politieke smoesjes voor jodenhaat en geweld zijn onacceptabel.”

Verschillende Kamerleden gaan donderdagavond dineren in het restaurant.