Politiek

Halbe Zijlstra waarschuwt Donald Trump voor Jeruzalem-besluit

06-12-2017 16:26

De Nederlandse regering vindt de verwachte Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘onverstandig en contraproductief’. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) zei dat woensdag in Brussel tijdens zijn eerste NAVO-overleg. Hij heeft dit ook aan de Amerikaanse regering laten weten.

‘Een eindoplossing is een tweestatenoplossing’

Door het besluit dat president Donald Trump naar verwachting later woensdag bekendmaakt, is ‘de kans groot dat het vredesproces achteruitgaat’, aldus Zijlstra. “Wij zijn altijd heel helder geweest: een eindoplossing is een tweestatenoplossing.” En daarbij hoort dat Jeruzalem een gedeelde hoofdstad wordt voor de Palestijnen en Israël, zei de minister.

In lijn met resoluties van de Verenigde Naties heeft Nederland geen ambassade in Jeruzalem, maar in Tel Aviv. Het zou volgens Zijlstra onverstandig zijn als de Amerikanen dat nu eenzijdig wel zouden doen. Dat zou volgens hem het vredesproces doorbreken.

‘Onrust en erger’

Dinsdag kreeg de Amerikaanse minister Rex Tillerson in Brussel ‘al een helder signaal van Nederland en andere Europese landen dat wij dit buitengewoon onverstandig vinden’, aldus Zijlstra. “Dit soort eenzijdige stappen kunnen buitengewone gevolgen hebben: onrust en erger.”

“Afhankelijk van hoe het precies wordt gebracht kan dit een buitengewoon explosieve situatie met zich meebrengen”, waarschuwde de bewindsman. “Jeruzalem is ook voor christenen en moslims een heilige plaats. Daar waar het over heilige plaatsen gaat, is het explosiegevaar vrij groot. Wat de implicaties zijn moeten we afwachten. Wij houden bijvoorbeeld wel in de gaten of we het reisadvies moeten aanpassen.”

De ChristenUnie zou een verhuizing van de Nederlandse ambassade ook wel zien zitten, maar Zijlstra heeft zijn ChristenUnie-collega’s in het kabinet daar ‘niet over gehoord’.

ANP