TPOok!

 
Politiek

Prinses Beatrix schenkt landgoed De Horsten aan Koning Willem-Alexander

Waarde 800 voetbalvelden minimaal 25 miljoen euro en belastingvrij

Prinses Beatrix heeft het overgrote deel van haar grondbezit, landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten, begin deze maand aan koning Willem-Alexander geschonken. Dat blijkt uit de schenkingsakte uit het Kadaster, die de NOS opvroeg. Het landgoed is sinds 1845 in bezit van de koninklijke familie en is ruim 400 hectare groot, zo’n 800 voetbalvelden. Er staan 21 adressen op geregistreerd. Volgens de Grondwet hoeven prinses Beatrix en de vorst geen erf- en schenkbelasting te betalen.

Voormalig koningin Juliana en prinses Beatrix erfden het landgoed van hun moeder, Willem-Alexander krijgt het van zijn moeder bij leven. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander hoeven geen belasting te betalen over de schenking. Volgens de grondwet zijn ze allebei vrijgesteld van het betalen van erf- en schenkbelasting. Of Beatrix ook iets aan prins Constantijn geschonken heeft, is niet duidelijk. Beatrix bezit onder andere nog kasteel Drakensteyn.

De Koninklijke Landgoederen De Horsten zoals het landgoed officieel heet, horen al 150 jaar bij elkaar. Makelaarsvereniging NVM stelt de gemiddelde prijs voor agrarische grond in Zuid-Holland op 62.500 euro per hectare. De waarde van landgoed De Horsten zou dan ten minste 25 miljoen euro zijn, de waarde van de huizen en andere gebouwen die op de grond staan niet meegerekend.

Lees ook

TPO – Renovatie paleis Huis ten Bosch nóg duurder – Nu 28 miljoen euro meer dan begroot

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.