TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Wachtgeldwatch – Jeroen Dijsselbloem wellicht nog langer Eurogroepvoorzitter

Verlenging zou Duitsland en Oostenrijk goed uitkomen

EU-bronnen achten het niet ondenkbaar dat Jeroen Dijsselbloem nog zes maanden langer aanblijft als voorzitter van de eurogroep. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou aandringen op dit scenario omdat de verlenging Duitsland en Oostenrijk goed zou uitkomen. Beide landen hebben een demissionaire regering en derhalve nog geen nieuwe minister van Financiën.

De woordvoerder van oud-minister Dijsselbloem, die in januari zou opstappen, wil niet op de ‘speculaties’ in de Oostenrijkse krant Die Presse ingaan. Die meldde maandag dat de Europese christendemocraten de verlenging zouden steunen. Dijsselbloem is sociaaldemocraat en geen Nederlands kabinetslid meer.

Volgens de woordvoerder is de procedure voor de opvolging van Dijsselbloem niet gestopt. De EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden kiezen op 4 december normaal gesproken iemand uit hun midden. Eerder was al bekend dat belangstellenden zich tot donderdag 30 november uiterlijk 12.00 uur kunnen aanmelden. Vrijdagmorgen zou Dijsselbloem zelf bekendmaken wie de kandidaten zijn.

Een nauw betrokkene in Brussel zegt dat het aantal gegadigden om het stokje van Dijsselbloem in januari over te nemen tot nu toe ‘beperkt’ is. Niemand heeft zich publiekelijk opgeworpen als kandidaat. Tot nu toe circuleerde onder meer de naam van de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling, maar hij komt waarschijnlijk niet terug in de regering van de beoogde nieuwe bondskanselier, de conservatief Sebastian Kurz.

In oktober kwam de eurogroep overeen dat Dijsselbloem zijn tweede termijn kon uitdienen ook als hij geen minister meer was. Na het aantreden van het kabinet-Rutte III werd hij als betaald adviseur ingehuurd door het Europese noodfonds ESM, dat ook zijn onkosten vergoedt voor zijn werk als eurogroepvoorzitter.

Lees ook

Die Presse – Dijsselbloem wird als Euro-Chef für halbes Jahr verlängert

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.