TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Raad van State schiet PVV-wetsvoorstel voor administratieve detentie af

Geert Wilders wil potentiële terroristen kunnen opsluiten

De Raad van State vindt dat het wetsvoorstel van de PVV om potentiële terroristen preventief op te sluiten ‘de grenzen ver te buiten gaat van wat in een rechtsstaat aanvaardbaar is’. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering waarschuwt voor willekeur.

Mensen die worden vastgezet op de manier die Geert Wilders en zijn partijgenoten voorstellen, kunnen zich volgens de Raad van State ‘niet of nauwelijks verweren’ tegen beschuldigingen.

De PVV wil de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid geven om mensen die zich lijken in te laten met terrorisme gevangen te laten zetten. Dat gebeurt volgens het voorstel op aangeven van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en zonder tussenkomst van de rechter. Een strafbaar feit hoeft nog niet te zijn gepleegd. De minister zou deze beslissing mogen nemen als de nationale veiligheid in het geding is.

Volgens de Raad van State moet de overheid wel bevoegdheden hebben om terrorisme tegen te gaan, maar schiet het voorstel van de PVV door en is het in strijd met grondrechten.

Kijk ook

Video – Geert Wilders (PVV) over zijn wetsvoorstel administratieve detentie

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.