Voortaan moeten ‘donkere Nederlanders’ bussen met anti-Zwarte Piet-activisten tegenhouden

22-11-2017 17:27

Sunny Bergman vroeg zich onlangs af wat er zou gebeuren als een groep donkere Nederlanders de snelweg geblokkeerd zou hebben om een Pegida demonstratie tegen te houden. “Het land zou te klein zijn”. Het laat maar weer eens zien ‘hoe racistisch Nederland is”, aldus Bergman.

Eerlijk gezegd, ze zouden ze op mijn sympathie kunnen rekenen. Helemaal als deze ‘donkere Nederlanders’ eendrachtig met Turken, Marokkanen en Joden de snelweg blokkeerden als een broederlijke vuist tegen vreemdelingenhaat. Maar goed, ik vermoed dat ze een punt heeft. De opwinding zou waarschijnlijk groter zijn dan nu.

Kinderfeest

Maar stel nu eens, dat het een groep donkere Nederlanders was geweest die de bus met anti-Piet demonstranten onderweg naar Dokkum had geblokkeerd. Niet omdat ze pro-Piet zijn. Integendeel. Voor het oog van de toegesnelde camera’s zouden ze verklaren dat ze ook een ander uiterlijk van Piet willen. Dat ze zich ongemakkelijk voelen bij deze ‘stigmatiserende stereotypering’ van donkere mensen. Maar dat ze ook vinden dat de strijd voor een ander Pieten-uiterlijk niet op het Sinterklaas-feest zelf moet worden uitgevochten, omdat het een feest voor kinderen is.

Kinderen die de kleur van Piet geen moer uitmaken, alleen maar of het een leuk feest wordt. Wat het niet wordt als een groep grimmige demonstranten zichzelf uitnodigt om de boodschap ‘Zwarte Piet is racisme’ op het feest te verkondigen. Als die groep op verschillende manieren duidelijk wil maken dat hier een ‘fout feest’ wordt gevierd.

“Pappa?”

“Ja, lieverd.”

“Wat betekent ‘Zwarte Piet is racisme’?”

“Nou, dat betekent, dat wij hier allemaal op dit Sinterklaas-feest diep in ons hart donkere mensen haten. Dat we ze meer als dieren dan als mensen zien, en dat we ze het liefst met een zak vol spiegeltjes en kralen op de tjoeki-tjoeki-stoomboot naar Takki Takki Oerwoud zouden zetten. Kortom, het betekent dat wij hele slechte mensen zijn. Al die pappa’s en mamma’s hier, en jij ook lieverd.”

“Pappa?”

“Ja, lieverd.”

“Ik wil naar huis.”

Haat en racisme

Ik denk dat Piet heel snel een andere kleur zal hebben zodra ‘donkere Nederlanders’ voortaan bussen met anti-Piet demonstranten de weg naar het Sinterklaasfeest blokkeren. Veel effectiever dan de haat- en racisme-retoriek van Bergman.

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens