TPOok!

 
Politiek

SP wil dat ‘Muur van Mussert’ behouden blijft

'We moeten ook stilstaan bij de zwarte pagina's van ons verleden'

SP Kamerlid Peter Kwint wil dat minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) de ‘Muur van Mussert’ aanwijst als rijksmonument. Dat zegt hij woensdag tegen ThePostOnline. Het bouwwerk in het Gelderse Lunteren werd door de NSB van Anton Mussert voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor bijeenkomsten. Het terrein is inmiddels een camping, de eigenaar wil de muur slopen. De gemeente Ede heeft geen zin de muur te ‘redden’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed adviseerde de gemeente eerder deze maand een gemeentelijk monument van het bouwwerk te maken.

Dertig prominente historici riepen woensdag op het complex te behouden. Kwint onderschrijft hun boodschap en wil actie van de minister:

 

“Bij een gedeeld verleden hoort ook de gelegenheid – of zelfs de plicht – om stil te staan bij de zwarte pagina’s van dat verleden. En de Muur van Mussert is daar een extreem voorbeeld van. Niet omdat ‘ie nou zo mooi is, al is de architectonische waarde ook onomstreden. Maar juist omdat een fysieke herinnering aan een zwarte pagina ons dwingt om stil te staan en te leren van ons verleden.”

 

De SP’er verwijst naar het Regeerakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over onderwijs over het Wilhelmus en verplichte bezoeken aan het Rijksmuseum:

 

“En dan zal het toch niet gebeuren dat binnen een paar maanden na het aantreden van een kabinet dat het Wilhelmus en het Rijksmuseum als bijdrage aan onze nationale identiteit levert, deze historische herinnering verdwijnt ter meerdere eer en glorie van een paar vakantiewoningen?”

 

Instant update

Lees ook

Dossier – De Muur van Mussert

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.