Politiek

Tweede Kamer voelt niets voor hoofddoek bij politie

20-11-2017 14:27

VVD, CDA, SP: De Tweede Kamer wil agenten niet het recht geven een hoofddoek boven hun uniform te dragen. Ook al vindt het College voor de Rechten van de Mens in bepaalde gevallen dat het wel moet kunnen.

Het College oordeelde maandag dat de politie zich schuldig maakt aan discriminatie door ook een agente die weinig contact heeft met burgers te verbieden bij haar uniform een hoofddoek te dragen. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het ,,maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen”, want ,,het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals.”

Ook CDA’er Chris van Dam houdt vast aan neutrale kleding voor de politie. Hij wil wel met respect met de uitspraak van het College omgaan en naar manieren zoeken om moslima’s voor het vak van agent te blijven winnen. Ronald van Raak van de SP wijst erop dat uniform niet toevallig eenvormig betekent. “Het is belangrijk dat de overheid eenvormigheid en neutraliteit uitstraalt.”

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraak ‘waanzin’ en wil van ‘het College voor de Rechten van de Hoofddoek’, zoals hij het noemt, af.

ANP